Hlavní obsah

Pyrenejci se v sobotu sejdou v Počátkách

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctá speciální klubová výstava psů pyrenejských plemen se bude v sobotu 14. dubna konat v překrásném prostředí okolí prvorepublikového hotelu Letohrádek sv. Vojtěch v Počátkách na Vysočině. Přihlášeno je 88 psů z osmi zemí.

Foto: Martin Němec, Klub pyrenejských plemen

Pyrenejský horský pes původně sloužil k ochraně stád. Kromě pracovních linií psů, ale "pyrenejce" dnes potkáte i ve městech či při ostraze obydlí.

Článek

Chov pasteveckých plemen psů má své opodstatnění i u nás ve střední Evropě. V podhorských oblastech, kde se na stovkách hektarů pasou stáda ovcí, koní a dalších hospodářských zvířat v posledních letech opět dochází k jejich opakovanému napadání zejména vlky.

Nejčerstvější případ z tohoto týdne je z Broumovska, kdy v Adršpachu vlčí smečka zabila čtyři telata, čerstvě vypuštěná ze zimovišť na volné pastviny. Podobné případy jsou hlášeny i z dalších částí republiky, např. Šumavy a Jeseníků.

Zástupci Klubu pyrenejských plemen se proto snaží jak o kvalitu exteriéru, tak i upevnění původních pasteveckých vloh plemen Pyrenejský ovčák, Pyrenejský mastin a Pyrenejský horský pes. Posuzovat psy na Vysočinu přijede Richard Capel z Francie, chovatel pyrenejských horských psů, mezinárodní rozhodčí a specialista na pyrenejská plemena.

„Srdečně zveme všechny přátele a obdivovatele pyrenejských plemen, výstava je samozřejmě přístupná široké veřejnosti,“ řekl Peter Kapusta, předseda klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám