Hlavní obsah

Půlmaratonu Plzeňského kraje dominovali Silas Kiprono Too a Gladys Jepkurui Biwottová z Keni

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 23. dubna v 11 hodin odstartoval v Plzni od Borské přehrady již druhý ročník půlmaratonu Plzeňského kraje a navázal tak na velký zdar závodu z loňského roku. Součástí sportovního dne byly i závody na kratších tratích pod názvem „krajská desítka“ a „krajská pětka“ a spousta dětských závodů.

Foto: Tereza Mašková

Start půlmaratonu Plzeňského kraje

Článek

Pořadatelé rozšířili kapacitu

Po loňském úspěchu, kdy byla omezená kapacita závodu, se pořadatelé rozhodli ji rozšířit o skoro trojnásobné množství. To bylo jedním z důvodů, že na všechny závody se přihlásilo zhruba 1100 běžců a běžkyň všech věkových kategorií a mnoha národností.

Kvalita závodu byla ještě více umocněna tím, že v hlavním závodě běželo i kvarteto vodičů na daný cílový čas, což je v dnešním běžeckém světě velmi ceněné a pro dobrý závod i nutné.

Velmi obtížný profil trati sliboval zajímavé boje

Trať závodu byla totožná s tou z loňského roku a musí se i dodat, že se nejedná o klasický rovinatý půlmaraton. Hned po startu totiž čekalo na účastníky dvakrát náročné stoupání a prakticky do čtvrtého kilometru se jen stoupalo. Na samém závěru, po 19,5 kilometru, čekal na všechny nepříjemný dvousetmetrový kopeček, který zvláště na závěr závodu dokáže sebrat sil, jichž v těchto fázích závodu opravdu moc není.

Počasí závodníkům opravdu přálo. V týdnu před závodem dosahovaly teploty až 18°C a sluníčko hřálo již od rána. Jenže na startu bylo oblačná obloha a teplota 10°C. Dá se přesto říci, a podle ohlasů závodníků, že to byl ideální stav pro půlmaratonský závod, což se nakonec i potvrdilo v cíli kvalitními časy.   

Od výstřelu se začalo ostře závodit

Úderem 11. hodiny zazněl startovní výstřel a zhruba 800 běžců a běžkyň se vydalo zdolat, již avizovanou náročnou trať půlmaratonu. Na startu se na poslední chvíli objevilo i několik velmi kvalitních keňských závodníků a závodnic z maďarského Benedek Team Debrecen. Ti se zároveň stali hlavními favority v obou kategoriích závodu.

V mužské kategorii se tak do vedení dostal Silas Kiprono Too z Keni a celý závod si udržoval odstup a prakticky suverénně si doběhl pro vítězství ve výtečném čase 1:06:56 hodin. Na druhém místě skončil jeho krajan Samson Mungai Kagih za 1:08:34 hodin. Třetí místo patří našemu známému ultramaratonci Radku Brunnerovi za čas 1:14:12 hodin.

Mezi ženami také zvítězila keňská závodnice z maďarského týmu, a to Gladys Jepkurui Biwottová v čase 1:19:08 hodin, před svojí týmovou kolegyní Helen Jepkosgei Kimutaiovou, která zaostala za vítězkou o minutu a půl a do cíle dorazila v čase 1:20:32 hodin. Pro třetí místo si doběhla plzeňská závodnice Petra Šmákalová ze Sokola Petřín Plzeň.

Na desetikilometrové trati byli nejrychlejší Pavel Karlíček a Barbora Šturmová. Závod na 5 km ovládli Jan Bielik a Zuzana Klásková.

Plzeňský závod ukázal svoji kvalitu

Závěrem můžeme konstatovat, že půlmaraton Plzeňského kraje si svojí kvalitní organizací, zajímavou tratí a velkým zájmem ze strany běžců, zcela po právu zaslouží pevné místo v běžeckém diáři. Určitě se tento závod postupně stane jedním z největším v Plzni či Plzeňském kraji, a to je moc dobrá zpráva pro všechny běžecké nadšence.

Reklama

Výběr článků

Načítám