Hlavní obsah

Publikace zachycuje životní dráhu významného umělce i stopy, jež zanechal v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikaci nazvanou Josef Skupa – Dnes a denně zázraky připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Divadlem Alfa a Muzeem loutek Plzeň, a to u příležitosti 125. výročí narození a 60. výročí úmrtí Josefa Skupy.

Foto: Magistrát města Plzně

Město spolupracovalo na vydání publikace o Josefu Skupovi

Článek

„Publikace, která byla vydána v edici Významné plzeňské kulturní osobnosti, je k dispozici návštěvníkům Muzea loutek v rámci prohlídky výstavy o Josefu Skupovi a v limitovaném počtu i v Informačním centru města Plzně na náměstí Republiky,” informovala vedoucí odboru kultury Květuše Sokolová.

Výstava organizovaná Muzeem loutek a Divadlem Alfa vznikla u příležitosti životních výročí významného českého loutkoherce, režiséra, výtvarníka a zakladatele Divadla Spejbla a Hurvínka. K vidění je do konce letošního roku.

„Představuje návštěvníkům uměleckou cestu významného českého loutkoherce, který dokázal obhájit loutkové divadlo nejen před dětskými, ale i dospělými diváky. Návštěvník se zde seznamuje se životem umělce i loutkami, jež pod vedením Josefa Skupy dokázaly v nesnadných dobách českého národa rozptýlit neradostnou atmosféru všedních dní,” uvedl první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa. Některé z loutek ještě nikdy předtím vystaveny nebyly.

Výstava je doplněna i o audionahrávky a malý model divadla s několika krátkými texty Spejbla a Hurvínka, u něhož si zájemci mohou vyzkoušet Skupovu nelehkou práci s hlasem, tedy rychlé střídání basu (Spejbl) a fistule (Hurvínek).

Výstavu finančně podpořil Plzeňský kraj, statutární město Plzeň a Nadace 700 let města Plzně.

Josef Skupa se narodil 16. ledna 1892 ve Strakonicích. V jeho pěti letech se rodina přestěhovala do Plzně. V roce 1915 dokončil studium na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Poté se na krátký čas stal středoškolským profesorem kreslení (k jeho žákům patřil například i Jiří Trnka), než byl odveden a poslán na frontu. V roce 1916 byl převeden na práci v plzeňské Škodovce a začal spolupracovat s Městským divadlem a později s amatérským Loutkovým divadlem Feriálních osad. Nejčastěji vystupoval s tradiční loutkou Kašpárka.

Na přelomu let 1919 a 1920 vytvořil řezbář Karel Nosek podle jeho návrhu loutku Spejbla, loutka Hurvínka vznikla až v roce 1926. V roce 1920 se Josef Skupa oženil s Jiřinou Schwarzovou, která od roku 1928 více než 30 let vodila loutku Hurvínka. Josef Skupa se od roku 1930 loutkovému divadlu věnoval profesionálně. Zemřel v Praze v roce 1957.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám