Hlavní obsah

Ptákem roku 2013 se stala břehule říční, pomozte zmapovat její hnízdiště

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila ptákem roku 2013 břehuli říční, menší příbuznou jiřičky a vlaštovky. Břehule hnízdí v zemních norách, které si vyhrabávají v kolmých stěnách pískoven, nebo v březích přirozených neregulovaných řek.

Foto: Jan Veber, www.veberphotogallery.com

Břehule říční na hnízdní stěně.

Článek

V České republice jich žije podle ornitologů 15 až 30 tisíc párů, ale stále jich ubývá.

Břehule říční je z velké části závislá na lidské činnosti, protože často hnízdí v těžených pískovnách, štěrkopískovny a hlinících. V některých hnízdí i několik tisíc párů břehulí ve společných koloniích. Podle Zdeňka Vermouzka, ředitele ČSO může intenzivní nešetrná těžba písku vést až k likvidaci velkých částí kolonií s vejci i mláďaty.

Břehule je tažný pták, který zimu tráví v subtropické a tropické Africe. Jako většinu stěhovavých ptáků ji negativně ovlivňuje také stav afrických zimovišť a tahových cest - na řadě míst se vysouší, dřívější močály se přeměňují v kulturní krajinu. Drastické snížení početnosti břehulí způsobují i opakovaná sucha v oblasti Sahelu.

Na našich hnízdištích se objevují ze všech vlaštovkovitých nejpozději - od poloviny dubna do května. S břehulí říční se můžete setkat nejčastěji v nížinách a pahorkatinách, kde většinou loví nad vodní hladinou větších řek, rybníků nebo těžebních jezer. Břehule se v hnízdní době většinou nezdržují daleko od své kolonie. Pokud je vídáme ve větším množství a opakovaně, někde v blízkém okolí je nejspíše pískovna s hnízdními norami.

Na střední Moravě je velká hnízdní kolonie v pískovně u Žeravic a menší v kolmých březích řeky Bečvy v Národní přírodní rezervaci Zástudánčí a nebo u meandrů řeky Bečvy u Oseka nad Bečvou.

Česká společnost ornitologická vyzývá veřejnost ke spolupráci při mapování hnízdišť břehulí. Zejména hnízdiště mimo aktivní těžebny písku mohou snadno unikat pozornosti. Pokud víte o kolonii břehulí říčních, zadejte její polohu do faunistické databáze avif.birds.cz, nebo zašlete na e-mail: petr.heneberg@lf3.cuni.cz. Cenné jsou i údaje o případném ohrožení břehulí - v akutní situaci je vhodné informovat sekretariát ČSO nebo přímo Českou inspekci životního prostředí. Do míst s aktivní těžbou písku bývá vstup zakázán, je potřeba v zájmu vlastní bezpečnosti respektovat tato nařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám