Hlavní obsah

První solární škola v České republice vznikla v Sokolově

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První solární škola v České republice byla otevřena při Integrované střední škole technické a ekonomické v Sokolově. Předpokladem jejího vzniku bylo získání certifikace Solarteur, kterou řediteli školy Pavlu Janusovi předal Matthias Delling, manažer partnerské solární školy z německého Lengenfeldu.

Foto: Pavel Reichard

Jeden z učitelů solární školy Radomír Hošta (vpravo na rotopedu) předvedl, že lidské svaly dovedou rozsvítit žárovku i ohřát vodu ve varné konvici.

Článek

Certifikát ředitel školy převzal v poslední lednový den tohoto roku. Jeho získání předcházel důkladný audit. 

„Certifikace umožní škole otevřít nový studijní obor Mechanik elektrotechnických a instalatérských zařízení. Po tomto oboru je značná poptávka ze strany studentů. Také podnikatelé mají o takovéto absolventy stoupající zájem,“ uvedl Pavel Janus.

„Studenti se kromě teorie naučí prakticky montovat např. solární panely, fotovoltaické články a tepelná čerpadla na budovy a připojovat je na elektrické a instalatérské rozvody budov. Tyto moderní technologie by se mohly také stát základem pro budoucí restrukturalizaci našeho regionu, který byl dosud orientovaný zejména na těžbu a zpracování uhlí,“ informoval ředitel Janus.

Slavnostnímu certifikování solární školy v Sokolově byl přítomen také hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Jako tehdejší ředitel ISŠTE pomáhal projekt rozběhnout.

„Když jsem před čtyřmi lety projekt solární školy zahajoval, věděl jsem, že to bude běh na dlouhou trať,“ řekl hejtman. „Mnoho se za tu dobu změnilo, proto jsem rád, že se podařilo dotáhnout celou věc dotáhnout do konce. Věřím, že investice do tohoto projektu bude dobře využita a žáci tu získají mnoho užitečných znalostí o nejmodernějších technologiích, které pak budou uvádět do života.“

Certifikát do Sokolova přivezl osobně generální ředitel Institutu vzdělávání Pscherer gGmbH v Lengenfeldu Herbert Pscherer.

„Před třemi lety byl položen základ k vybudování první solární školy v České republice. Dnes vidíme, že se to podařilo,“ konstatoval při prohlídce vybudovaných učeben.

„Nyní jsme zřejmě v nejdražším středoškolském technologickém patře v kraji,“ dodal Pavel Janus. „Stavební úpravy, technické vybavení učeben a vše, co bylo potřeba k získání certifikace, stálo zhruba 18 milionů korun. Je to další krok při budování moderního kompaktního vzdělávacího centra, jímž se Integrovaná střední škola technická a ekonomická v Sokolově postupně stává,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám