Hlavní obsah

První sníh způsobil ve Zlíně zpoždění městské dopravy

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letošní sníh způsobil ve Zlíně v pondělí ráno 28. listopadu problémy v silniční dopravě, které se výrazným způsobem projevily i v provozu městské hromadné dopravy (MHD).

Foto: Vojtěch Cekota

Včerejší ranní situace na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Článek

„Zhruba od 6.30 hodin byly některé ulice ve Zlíně v kopcovitém terénu obtížně sjízdné. Vznikala zpoždění vozidel MHD v délce až několika desítek minut,“ informoval tiskový mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota.

„Vážné problémy v pravidelnosti provozu MHD jsme zaznamenali kolem půl sedmé ráno. Silnice byly lehce zasněžené, teplota vzduchu se pohybovala těsně pod bodem mrazu, vozovky namrzaly. Zejména v kopcovitém terénu v okrajových částech Zlína se silniční provoz výrazně zpomalil nebo zcela zastavil, což mělo dopad i na naše linky,“ uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

V ulicích se tvořily kolony stojících nebo pomalu se pohybujících automobilů, mezi kterými nabíraly zpoždění i trolejbusy a autobusy DSZO. K dočasnému přerušení provozu MHD došlo na linkách do sídliště Jižní Svahy, kde byl přibližně až do 9 hodin zcela nesjízdný úsek s velkým stoupáním od zastávky Česká po točnu Kocanda. Zůstalo zde stát několik trolejbusů linek 6 a 8.

„Dispečeři vypravili náhradní autobusy, aby byl tento výpadek alespoň částečně nahrazen,“ dodal Pavel Nosálek.

Krátkou dobu byla nesjízdná na sídlišti Jižní Svahy také točna Středová. Provoz MHD se dočasně zastavil rovněž na trasách do místních částí Mladcová a Kudlov (zde hlavně v důsledku cizí dopravní nehody). Naopak byl i přes nepřízeň počasí a díky rychlému zásahu sypačů Technických služeb Zlín zachován provoz MHD do kopce na Lesní čtvrť, do Jaroslavic i na točnu Za Kapličkou v Přílukách.

„Situace se začala normalizovat přibližně po 9. hodině. Teprve během desítek dalších minut se podařilo vrátit všechna vozidla MHD do svých pravidelných časových poloh podle jízdních řádů. Trolejbusy a autobusy DSZO se za této mimořádné situace nestaly účastníky žádné dopravní nehody,“ dodal tiskový mluvčí dopravní společnosti. 

Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka byla kalamita pouze v organizacích, které mají zajišťovat úklid cest. „Taková situace se již nesmí opakovat. Proto jsem si hned ráno zavolal ředitele Bronislava Malého z Ředitelství silnic Zlínského kraje, která dohlíží na zimní údržbu silnic. Dnešek jsme mu vytkli, protože ledovka byla meteorology avizována již od večerních hodin. My všichni jsme to věděli, jenom některé organizace byly opět překvapeny. Proto pevně věříme, že se to příště nestane,“ řekl v pondělí Jiří Čunek.

„Problém je také ve smlouvách, které stanoví, do jakého času od vzniku špatné sjízdnosti, musí nastoupit. A ten je příliš dlouhý,“ doplnil hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám