Hlavní obsah

První rorýsí věž na Moravě vznikla ve Velkém Újezdě

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rekonstrukci bývalého kravína v obci Velký Újezd na Olomoucku se majitelé rozhodovali, jak naložit s nepoužívanými sloupy elektrického vedení. Umístili na ně budky pro rorýse a tak vznikla první rorýsí věž na Moravě. Za svůj čin obdrželi od ornitologů plaketu Přátelé rorýsů.

Foto: Evžen Tošenovský

První moravská rorýsí věž stojí ve Velkém Újezdě na Olomoucku.

Článek

Rorýs obecný (Apus apus) je dnes extrémně ohrožen rychlým úbytkem hnízdních příležitostí v důsledku zateplování a rekonstrukcí budov. Náhradní hnízdiště v budkách jsou, kromě důsledné snahy o zachování původních hnízdišť, prakticky jediným způsobem aktivní ochrany tohoto výjimečného ptačího druhu.

V západní Evropě se dnes z tohoto důvodu běžně vztyčují tzv. rorýsí věže, které jsou přímo určeny k hnízdění rorýsů po jejich návratu ze zimovišť v jižní Africe. První rorýsí věž stojí od minulého roku i v ČR, a to v Jablonci nad Nisou.

Ve Velkém Újezdě však již patřičně vysoká opora stála, stačilo tak jen sloupy „odstrojit“ od starých kovových prvků a umístit na ně dřevěné budky vlastní výroby. Tímto způsobem vznikla první „rorýsí věž“ na Moravě s celkem devíti hnízdními komorami.

„Rorýse jsem z okolí znal od dětství, každé léto jich zde lovilo velké množství, ale nikdy jsem jejich přítomnost nevnímal jako něco zvláštního,“ říká majitel areálu ing. Naswetter. „Teprve v poslední době jsem zaznamenal jak výrazně jich i zde ubývá a tak jsme s kolegou dr. Tronečkem využili nepotřebný sloup k pomoci rorýsům.“

Další dvě budky o třech komorách pak majitelé umístili přímo na budovu kravína i na blízkou restauraci. Ohrožení rorýsi tak získali ideální hnízdní možnosti.

„Hnízdní páry se zde stále vyskytují, rorýsi v létě loví nad areálem, kde jsou vodní plochy a byl tady i částečně zachován chov hospodářských zvířat, je zde tedy zajištěna velká nabídka hmyzí potravy. Proto by obsazení nových hnízdišť mělo být jen otázkou času,” komentuje možnosti obsazení budek Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické (ČSO).

Majitelům u příležitosti umístění budek zároveň předal certifikát a plaketu Přátel rorýsů. „Jedná se o motivační program ČSO, do kterého se může zapojit každý, kdo z vlastní dobré vůle pomůže rorýsům, například vyvěšením hnízdních budek,” vysvětlil Tošenovský.

„Budky pro rorýse jsou ideální zejména pro lidi, kteří bydlí v panelových domech. V paneláku na balkóně nebo za oknem jiným druhům příliš nepomůžeme, ale rorýs pomoc při hnízdění velmi uvítá a z hlediska praktické druhové ochrany je obsazená rorýsí budka na domě daleko významnější, než běžný sýkorník v zahradě,“ dodal.

Přehled dosud oceněných Přátel rorýsů a informace o možném zapojení do programu

Reklama

Výběr článků

Načítám