Hlavní obsah

První ročník osvětové kampaně Růžový únor zaujal mladé z dětských domovů ve všech krajích ČR

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série tematických setkání, která yourchance pořádá pro klienty dětských domovů v rámci projektu Začni správně, v únoru pokračovala tématem zodpovědného sexuálního chování. Účast k velké radosti předčila očekávání organizátorů. Ve 12 městech se setkání zúčastnilo 285 mladých z 59 dětských domovů.

Foto: archív Začni správně
Článek

Co je Růžový únor? 

Podnět k realizaci osvětové aktivity pro dospívající z dětských domovů vzešel přímo od mladých lidí z projektu Začni správně. Tak jako dospělí slaví „suchý únor“, rozhodl se tým projektu přijít právě v únoru, kdy se slaví svatý Valentýn – svátek všech zamilovaných, s tématem bezpečného sexu, s diskusí o prevenci a ochraně před nechtěným těhotenstvím a nemocemi. Cílem akce bylo předcházet situacím, kdy děti mají děti.

Program setkání byl založen na známé hře Riskuj, kdy se účastníci rozdělili do týmů a vybírali si otázky z oblastí, která s tématem sexuálního a partnerského života souvisí.

„Navzdory citlivému tématu byla atmosféra setkání otevřená a oboustranně vstřícná. Snahou bylo detabuizovat některé otázky týkající se lidské sexuality a poučit dospívající o rizicích, která se s tím pojí, včetně rizik virtuálních. Mladí se seznámili s relevantní legislativu a dostali návody, jak předcházet nepříjemnostem,“ uvedla lektorka jednoho ze setkání Mgr. et Bc. Jana Havigerová.

„Na setkáních jsme se bavili nejen o tom, jak provozovat bezpečný sex, ale také o tom, jak si sebe sama vážit. Začít sexuálně žít je velký krok. Je o tom, že si uvědomuji, s kým spím. Že se chráním a znám rizika, která se snažím minimalizovat. Důležitá je také důvěra a intimita ve vztahu dvou lidí. A nejdůležitější je, aby byl každý člověk na sex připravený. Takže je to celé hodně o vlastním nastavení a pocitu, který z toho všeho mám. A o tom především byla setkání mladých,” popsala smysl únorových akcí Michaela Škorničková, lektorka a metodička neziskové společnosti yourchance o. p. s.

Z diskusí s mladými vyplynula témata pro další rok – svět internetu a pornografie – na které se projekt Začni správně zodpovědně a vhodně zaměří.

„Zjistily jsme, jaké jsou formy ochrany, a poprvé slyšely názvy antikoncepcí. Víme o tomto tématu nyní o dost víc. Měly bychom používat při sexu kondom nebo antikoncepci, abychom se chránily před nějakými chorobami,“ zhodnotily akci účastnice Adéla s Žanetou z Dětského domova Úsměv Ostrava.

Velký dík patří partnerovi Růžového února, značce Pepino. „Spolupráce na podobných projektech nás baví a podporujeme je. Jsme si plně vědomi významu činností, které projekt Začni správně provádí. Snažíme se v maximální možné míře podporovat preventivní a osvětové programy v rámci celé České republiky,” uvedla ke spolupráci Jana Mamulová, marketingová manažerka značky Pepino.

Projekt Začni správně pomáhá mladým lidem z dětského domova nebo pěstounské péče, aby se po odchodu osamostatnili a byli schopni žít plnohodnotný život. Úspěchem v tomto ohledu je podle nás zcela "normální život" - mít práci, rodinu, vytvořené zázemí, zvládání běžných situací, život mimo rizika jako je například dluhová spirála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám