Hlavní obsah

První den kovářského sympozia navštívilo na Buchlově přes 2500 lidí

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První den Mezinárodního kovářského sympózia si na hrad Buchlov našlo cestu více než 2500 návštěvníků. Sedmý ročník této tradiční a oblíbené akce provázelo velmi pěkné počasí a pro návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Největší zájem byl u kovářských výhní, kterých se letos sešel na Buchlově rekordní počet – celkem 15. Střídalo se u nich několik desítek kovářů a dokonce jedna kovářka. Kromě mistrů černého řemesla můžete na Buchlově vidět i nožíře, protože již druhým rokem je kovářské sympozium obohaceno také o toto řemeslo. Nožíři vystavují své výrobky - od běžných nožů až po cenné sběratelské kousky vyráběné přímo podle přání budoucího majitele. Dále nožíři předvádějí výrobu kování.

Hotové kovářské výrobky z rukou českých, polských, belgických a norských kovářů si návštěvníci mohou prohlédnout i ve výstavních prostorách hradu a hradního areálu. Součástí vstupenky je i hlasovací lístek a návštěvníci mají možnost ohodnotit nejlepší kovářský tým. Všechny odevzdané hlasovací lístky jdou do slosování o zajímavé divácké ceny, např. o vstupenky na noční prohlídky Buchlova nebo speciální výrobky nožířů.  

A nezapomnělo se ani na děti, pro ty je na Buchlově připravena spousta lákadel – házení kovadlinou o knižní ceny, pantomimické divadlo nebo malování pískem.  

Po oba dny trvání symposia jsou na nádvořích hradu k vidění řemeslníci, kteří pracují s kovem – šperkaři, měditepci, platnéři, dráteníci, výrobci vitráží či prodejci ušlechtilého dřeva a minerálů používaných při výrobě nožů. Nechybí ani podkovář kovající koně.  

Kovářské sympozium pokračuje v neděli 14. července, kdy bude stejně rozmanitý program, jehož vyvrcholením bude tavba železné rudy ve středověké peci. V té se začne topit hned brzy ráno a kolem 13. až 14. hodiny se počítá s vytažením. Každou hodinu mohou návštěvníci sledovat odpich strusky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám