Hlavní obsah

Provence láká turisty, malíře, filmaře... V jednom z hradů tu žil i markýz de Sade

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dobrý ročník, Parfém: příběh vraha, Husar na střeše, Manon od Pramene - filmy, k jejichž atmosféře napomohly i malebné lokality. Kde si pořídil letní byt John Malkovich, koupil hrad a část vesnice módní magnát Pierre Cardin, či řádil chlípný markýz de Sade, můžete na vlastní oči spatřit v Provence.

Foto: Petr Hejna

Gordes

Článek

Turisty i filmaři vyhledávanou provensálskou lokalitou je rozhodně známá skalní ves Gordes, která právě svojí zachovalou stylovostí vděčí za účinkování v prvních dvou jmenovaných filmech. A nejen stříbrné plátno navždy Gordes zvěčnilo, ba i dlouho předtím plátna malířů jako byli především novátoři Victor Vasarely, Marc Chagall, Pol Mara nebo Jean Deyrolle, kteří zde našli inspiraci pro svoji tvorbu.

Většina návštěvníků odtud míří do blízkého levandulově pohlednicového proslulého opatství Sénanque. Zde, stejně jako v Gordes, je v sezóně vskutku více než plno mnohanárodního hemžení a radno je nezajíždět až na parkoviště, kde autobusy ve snaze otočit se na úzkém prostoru blokují cestu tam i zpět.

V obci jsou kromě hradu, zmiňovaném již roku 1031, či kostela Saint Firmin také unikátní podzemní prostory Palais Saint Firmin, kde je možno probádat bývalé olivové mlýny, včleněné do systému sedmi podlaží přirozených jeskyní a lidmi do skal vytesaných místností. Toto místo rozhodně stojí za návštěvu. 

Jen o pár kilometrů dál pak se nad krajinou tyčí zdi hradu v malebné vesnici Lacoste, kde coby hradní pán pobýval a svá zvěrstva i provozoval bezbřehou perverzí proslulý markýz de Sade, který své sídlo zmínil mj.. v díle 120 dní Sodomy. Dnes hrad i velká část obce patří jiné veličině, kterou je módní magnát Pierre Cardin.

S klasikem provensálské literární poetiky Marcelem Pagnolem je pak díky dvoudílnému filmovému zpracování Manon od Pramene (s herci jako G. Depardieu, Y. Montand, D. Auteuil) spojena vesnice Grambois, rovněž náležející do departmentu Vaucluse. Kromě míst známých z filmu, či nově při toulkách uličkami objevených, je zde možno projít místní park, polaskat důvěřivé kočky nebo z první ruky sledovat barvitou a nápadů plnou práci mladé výtvarnice Elisy Moreno přímo v jejím ateliéru. 

Dalším dílem známým z filmového přepisu s Juliette Binoche je Husar na střeše z pera dalšího s Provence spojeného rodáckého spisovatele Jeana Giona - zde pro změnu kulisu tvořila středověkem dýchající vesnice Cucuron. Kostel Notre-Dame-de-Beaulieu ukrývá historické varhany, dobový ráz městečka umocňují zbytky hradu, v jedné z věží je výstavní síň a ateliér, kde lze spatřit i autorky vystavovaných prací, jednou z nich je Particia Vadon.

Jinou provensálskou vesnici, Bonnieux, pak si vybral k vlastnictví jednoho z domů John Malkovich - popravdě ale zde navštívený bleší trh byl oproti příjemně rázovitému, konanému v Pernes-les-Fontaines, plný předražených kýčů, snad proto, že slavný americký herec je zde „za souseda“, stejně jako před časem Daniel Auteuil.

Zbytek svého života v Bonnieux strávil malíř a ilustrátor Edy Legrand, který je zde i pohřben, tak jako i filmař a herec Maurice Ronet (V plném slunci, Smrt darebáka, Bazén aj.). Za sousedy na hřbitově mají i např. karikaturistu Hervé, spisovatele Jean-Paul Cléberta, nebo spisovatel a scénáristu Jean des Vallièrese.

Reklama

Výběr článků

Načítám