Hlavní obsah

Protivínská Kaplanka nabízí setkání s Králem Miroslavem

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stejnojmenného krále z Pyšné princezny asi nezná jen málokdo - ovšem v galerii Kaplanka v Protivíně jsou k vidění namísto herce Vladimíra Ráže Ztracené iluze, což je výbor obrazů výtvarníka Miroslava Krále, používajícího své jméno, respektive pseudonym, v uvedené pohádkové podobě.

Foto: Petr Hejna
Článek

Sám název souboru vystavených obrazů Ztracené iluze může pro změnu vyvolávat představu spojitosti s realistickým románem Honoré de Balzaka, avšak k umělecké formě realismus je nutno přidat zcela jinam zavádějící doplněk „surr“, takže se jedná o práce ryze surrealistické, na hony vzdálené realistickému umění. 

Spokojený návštěvník jistě spolu s nebožtíkem Bohumilem Hrabalem bude potěšeně konstatovat: „To je tedy syrák“, pokud je ovšem příznivcem vidění a ztvárnění představ surrealistických malířů, jakým byl asi i širé populaci známý Salvator Dalí, či další z mistrů štětce jako René Magritte, Yves Tanguy, či náš František Muzika.

V podkroví Kaplanky je možno vidět do konce dubna například Královy obrazy Pyramida snů, Aurum, Konec lásky, REM, Ozvěna ticha, S hubou dokořán, Motýl a další, evidentně čerpající výrazně právě z Dalího typických stylotvorných prvků, jako jsou rozprasklá vejce, šuplíky, pahýlovité podpěrky…, chybí snad jen hořící žirafy, nosorožci a roztékající se hodiny.

Co se pravého jména autora týče, zní Miroslav Cvrkal, používá tedy své křestní jméno a příjmení pak nahradil vrcholným velmožským titulem, běžně coby příjmení se vyskytujícím.

Další informace o autorovi ZDE.

V přízemí pro změnu současná fotografická expozice zavede do členitého a barev plného kraje pohoří Dolomity - snímky Mgr. Jiřího Hájka budou k vidění do konce března. Hned proti vchodovým dveřím v chodbě je možno vidět práce klientů píseckých a protivínských sociálně terapeutických dílen Horizont s názvem České nebe.

Zde se pro změnu nejedná o ohlasy na takto pojmenovanou mimořádně vtipnou poslední hru Divadla Járy Cimrmana, ale o duchovní tematiku – dozvíte se zde navíc, kdo to byla sv. Alžběta Portugalská, patronka země mořeplavců a portského vína, a i které je zasvěcen kostelík, nalézající se na společném nádvoří v těsné blízkosti informačního centra a galerie Kaplanka.

Stálou expozicí jsou dlouhodobě v podkroví modely hradů ze špejlí, sekce věnovaná básníkovi a výtvarníkovi Jiřímu Kolářovi, nebo malé zoologické muzeum, kde se nachází například originální kostra největšího nosorožce světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám