Hlavní obsah

Prostor po „torzu“ na zlínských Jižních Svazích se na jaře stane místem pro procházky

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostor po rozestavěném obchodním centru, mezi Zlíňany známý spíše jako „torzo“, které od roku 1989 dlouhých sedmadvacet let hyzdilo největší zlínské sídliště Jižní Svahy, najde po jeho zbourání v loňském roce konečně využití.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Nedostavěné obchodní centrum sídliště již nehyzdí.

Článek

„Volný prostor se na jaře otevře veřejnosti. Sloužit bude aktivnímu odpočinku, například pro procházky se psy nebo k dětským hrám. Umístěno zde bude také hřiště pro stále oblíbenější disc golf,“ uvedl tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

V současné době probíhají na ploše rekultivační práce, jejichž součástí bude také výsev nového trávníku. „Jakmile zakoření, dojde k odstranění plotů a předání prostoru k užívání,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld, do jehož kompetencí patří městská zeleň.

Prostor o rozloze 39 tisíc metrů čtverečních je nejvýznamnější rozvojovou plochou ve Zlíně. „Město za něj a za nikdy nedostavěné obchodní centrum zaplatilo 53 miliónů korun, původně přitom majitel požadoval zhruba o 40 miliónů korun více,“ sdělil tiskový mluvčí.

Na to, jak by měly být pozemky využity, se radnice zeptala v anketě veřejnosti. Z celkového počtu 572 účastníků se téměř polovina vyslovila pro sportoviště a prostor pro volnočasové aktivity.

„Současně prováděné úpravy prostoru jsou pouze dočasné. O tom, co zde vyroste trvale, rozhodne až nové vedení města. K dispozici bude mít i výsledky zmíněné ankety,“ poznamenal tiskový mluvčí.

Po demolici betonového „torza“ vzniklo značné množství sutě, kterou se městu daří prodávat či poskytovat zájemcům. „Mezi největší odběratele patří určitě ZOO Zlín, která jej používá na vybudování nových parkovišť a zpevněných ploch. Velký objem recyklátu bude použit v tomto roce v rámci projektu Úpravy komunikace nad Štefánikovou ulicí okolo komplexu Univerzity T. Bati, kde chybí stávající konstrukce vozovky,“ řekl Josef Novák, radní pro oblast dopravy. Dodal, že v plánu je spotřebovat veškerý recyklát nejpozději do konce letošního roku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám