Hlavní obsah

Prostějovská nemocnice nabízí ženám zdarma mamografické vyšetření

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o tom, že si Angelina Jolie nechala preventivně odstranit prsní žlázy, proletěla světem jako blesk. Čeští lékaři teď doufají, že příběh americké herečky vzbudí větší zájem žen také o prevenci. Například prostějovská nemocnice nabízí bezplatné mamografické vyšetření i ženám mladším 45 let.

Foto: Hana Szotkowská

Prostějovská nemocnice se rozhodla nabídnout zdarma mamografické vyšetření i ženám pod 45 let

Článek

„Rakovinu prsu je možné odhalit včas jen díky mamografickému screeningovému vyšetření. To mohou podstoupit zdarma jednou za dva roky v rámci prevence všechny ženy starší 45 let. Jako samoplátkyně mohou podstoupit mamografické vyšetření ženy od 40 let. A právě pro ně jsme připravili tuto akci. Běžně zaplatí za vyšetření 500 korun. Až do konce srpna však mohou podstoupit vyšetření zdarma,“ vysvětlila vedoucí lékařka prostějovského screeningového mamografického centra Lucie Krpcová.

Hlavním cílem akce je zvýšit počet preventivních prohlídek prsu i u žen mladších pětačtyřiceti let a celkově zlepšit informovanost žen o rakovině prsu.

Podle dostupných statistik totiž využívá v Česku možnosti prevence v podobě mamografického vyšetření jen 54 procent žen. Druhá polovina žen na toto vyšetření vůbec nechodí. V prostějovském regionu je jediným akreditovaným pracovištěm Screeningové mamografické centrum prostějovské nemocnice.

„Doufáme, že ojedinělá nabídka přiláká k podstoupení preventivní prohlídky co nejvíce žen,“ doplňuje vedoucí lékařka, která zároveň doufá, že se zájem žen o prevenci zvýší také díky tolik diskutovanému činu americké herečky.

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen. Ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku pak podle nejnovějších statistik kolem sedmi tisíc. Největší naději na uzdravení mají především pacientky, u kterých je včas stanovena diagnóza a následně zahájena léčba. Postupem času s cíleným vyhledáváním rakoviny prsu v bezpříznakové populaci žen se počet onemocnění neustále zvyšuje. 

„Léčba je však v dnešní době velmi úspěšná, takže zatímco v devadesátých letech minulého století tomuto onemocnění podlehla každá druhá žena, dnes se úmrtnost na rakovinu prsu pohybuje okolo 30 procent,“ uvedla vedoucí lékařka a dodala, že počet nových onemocnění stoupá právě od 40. roku věku.

„Zachytíme-li rakovinu prsu ještě před objevením klinických příznaků, šance na úplné uzdravení je veliká. Pokud je vám víc než 40 let a ještě jste mamografické vyšetření nepodstoupila, neváhejte a objednejte se pokud možno co nejdříve,“ vzkázala ženám Lucie Krpcová s tím, že objednací doba se pohybuje okolo jednoho až dvou týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám