Hlavní obsah

Prokopovský dvůr ukrytý v lesích na Janově hoře se vrací do života

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prokopovský dvůr, zvaný také Janův hrad, se na Janově hoře probouzí k novém životu.

Foto: Dušan Jurek

Prokopský dvůr

Článek

Řeknou-li se Vizovice, představí si naprostá většina z nás láhev slivovice, někteří připojí také Vizovický zámek, turisté doplní okolní rozhledny Vartovnu a rozhlednu na Doubravě. Takřka nikdo však nevzpomene Prokopovský dvůr skrytý v lesích na Janově hoře, zvaný také jako Janův hrad.

Prokopovský dvůr byl postaven na počátku 18. století, převážně jako hospodářský objekt panství, hrabětem Prokopem Gervasem Gollenem. V roce 1746 přešel v dražbě Prokopovský dvůr stejně jako vizovický zámek do vlastnictví hraběte Heřmana Hannibala z Blümegenu.

Jeho historie je i nadále spojená s historii zámeckého panství, a tak se v roce 1815 dostává do vlastnictví rodu Stillfriedů z Ratenic. V jejich vlastnictví zůstává až do roku 1945, kdy přechází do vlastnictví státu. Posledním stálým obyvatelem byl do roku 1990 hajný. Po je smrti byl objekt krátkou dobu využíván skauty. Od roku 1993 zůstává opuštěný a po požáru v roce 1995 tiše chátral skrytý lesem Janovy hory.

Krátké období v letech 1992 - 1993 vlastnila objekt lesní správa v Luhačovicích. Do roku 2013 pak objekt patřil městu Vizovicím. V letech 1999 až 2012 došlo k pokusu zapsat Prokopovský důr na Ústřední seznam kulturních památek ČR. V roce 2012 ministerstvo kultury žádost odmítlo.

V roce 2013 nastala v historii Prokopovského dvora velká změna. Občanské sdružení Janova hora Vizovice iniciovalo projekt na záchranu "Janova" hradu a zároveň je v srpnu tohoto roku založeno Občanské sdružení Janův hrad Vizovice. Od tohoto okamžiku začínají aktivní práce na zakonzervování zbytků a úpravách okolí Prokopovského dvora, nebo chcete-li Janova hradu. V okolí Vizovic se tak rodí další turistická zajímavost.

A jak se k Janovu hradu dostanete? Z vizovického náměstí vyrazíte po červené trase KČT směrem na Spletený vrch. V místě nazývaném Na Janově hoře odbočíte po směru šipky polní cestou z červené trasy. Šipku označující směr naleznete na stromě při větvení polní cesty. Druhou šipku naleznete na dalším rozcestí. Tady pro změnu zabočíte vlevo. A pak jste již na místě. Pokud půjdete ve směru od Spleteného vrchu, opustíte značenou trasu u rozcestníku Pod Janovou horou a vydáte se vlevo vedoucí lesní cestou k hradu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám