Hlavní obsah

Projekt Simulátor vandalismu vyprovokuje veřejnost happeningem

Novinky, Ondřej Ferdan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simulátor vandalismu svým netradičním pojetím a kontroverzní tematikou na čas ovlivnil obsah hovorů mezi obyvateli města Jemnice. Pětiměsíční projekt bude ukončen 15. září 2012 veřejným Hudebním happeningem v městském parku v Jemnici.

Foto: Ondřej Ferdan

Atrakce pro mladé

Článek

Jemnický projekt sdružení AlterNaiva o.s. nabídl místním obyvatelům legální prostor pro vandalismus, umění a především pro vyjádření vlastních názorů vůči veřejnému prostoru. V Jemnici 15. září 2012 od 14 hodin si kdokoliv bude moci poslechnout živou i reprodukovanou hudbu, zhlédnout výstavu fotografií, videoprojekci a především získat celkový přehled o výstupech projektu Simulátor vandalismu.

Od oficiálního zahájení projektu letos v květnu uplynula velmi krátká doba a prostor k simulaci byl silně zdemolován. Následovala fiktivní rekonstrukce prostoru a po měsíci projektu beseda s místními obyvateli, kde mohli zúčastnění reagovat na projekt i další jemnická témata. Důležitou fází tohoto projektu byly víkendové workshopy Akce reakce pro mladé lidi. Tam se účastníci mohli dovědět jak dotáhnout své nápady do konce a kde na ně vzít prostředky. Hudební happening je poslední částí tohoto projektu podpořeného Nadací Vodafone ČR.

Happening bude probíhat především pod otevřeným nebem jemnického parku. U vchodu do parku bude DJ a občerstvení, směrem dovnitř parku pak potkáte venkovní fotografickou výstavu zaměřenou na projekt a Jemnici. Kolem prostoru Simulátoru vandalismu vyroste informační stánek s výstupy projektu. „Očekáváme zájem především náhodných kolemjdoucích. O to, abychom lidi zaujali, se postarají další pouliční aktivity, včetně živé kapely, velkých bublin nebo třeba pohyblivých odpadkových košů“, dodává Ondřej Ferdan, koordinátor projektu. Organizátoři chtějí na místě lidem vysvětlit, o čem celý projekt byl a zároveň nabídnout zajímavé hudební a vizuální odpoledne.

„Pokud byste chtěli v tuto chvíli vyzkoušet Simulátor vandalismu, tak se vám to nepodaří, jelikož je z velké části rozkraden“, doplnil. Postupné změny stavu prostoru uvidí návštěvníci na fotografiích, které budou rozmístěny podél cesty od západního vstupu do parku až po místo Simulátoru. Tam pak bude postaven stan s informacemi o výstupech projektu, rozbitou mapou a doprovodnými aktivitami pro veřejnost.

Videoprojekce, která proběhne ve vestibulu Kulturního domu, obsahuje rozhovory s jemnickými během provozu Simulátoru vandalismu, záznamy o aktivitách projektu a některé překvapivé záběry vandalismu a krádeží v Jemnici.

Rozbitá mapa bude znázorňovat nejvíce poškozená místa veřejného prostoru v Jemnici, především ta zasažená vandalismem, neúctou nebo nedbalostí. Mapa bude předána zástupcům města, tak jako informace o výstupech projektu, především z Besedy u kávy a tohoto Hudebního happeningu.

Více informací, videa a fotografie z průběhu projektu najdete na adrese www.simulat.wordpress.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám