Hlavní obsah

Projekt Otevřené brány pokračuje ve Zlínském kraji i letos

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Do dvanáctého ročníku projektu Otevřené brány vstupuje v letošním roce Zlínský kraj a otevírá brány 26 kostelů.

Foto: Zlínský kraj

Ilustrační foto.

Článek

„Na tříletý program 2019–2021 má kraj alokováno 1,350 milionu korun. Projekt považuji za důležitý, protože je založen na setkávání lidí - návštěvníků, průvodců, vlastníků kulturních památek, zástupců obcí a Zlínského kraje,“ informoval krajský radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport a garant programu Otevřených bran.

Do zahájení letošního ročníku Otevřených bran zasáhla opatření proti šíření nákazy covid-19. Nemohl se uskutečnit zahajovací koncert, který byl připravován pro širokou veřejnost ve spolupráci s farností a ZUŠ v Uherském Brodě.

„Je dobře, že díky současnému uvolnění regulací je možné, aby i v letošním roce program Otevřené brány umožnil zpřístupnit bohatý fond památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji,“ řekl radní Miroslav Kašný.

„Doufám, že k nám bude podzim milosrdnější a budeme moci realizovat koncert při ukončení sezóny Otevřených bran 2020,“ dodal.

„Pro návštěvníky je nově na webu www.otevrenebrany.cz připravena volně ke stažení mapa Otevřených bran, na které jsou zvýrazněna místa se všemi zapojenými objekty a také informace s otevírací dobou. Otevřené brány fungují díky jedinečné spolupráci Zlínského kraje, měst, obcí a farností,“ doplnila Adéla Kousalová, krajská tisková mluvčí.

Projekt začínal v roce 2009 s devíti kostely, které nabízely vstupy zdarma s proškolenými průvodci. Možnost exkurze do sakrálního prostoru využilo tehdy 40 tisíc zájemců. V loňském roce poskytlo na 148 průvodců bezplatný výklad 86 668 návštěvníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám