Hlavní obsah

Projekt Jsem zpět zdarma nabízí potřebným použité spotřebiče s garancí

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí se zapojuje do projektu Jsem zpět. Ten dává možnost nabídnout k dalšímu použití spotřebiče, kterých se chcete zbavit, přitom jsou ale stále funkční a mohly by po odborném posouzení, s garancí bezpečného provozu, dále sloužit potřebným.

Foto: Táňa Modlová

První darované spotřebiče získaly Klokánky Fondu ohrožených dětí

Článek

Patronátu nad projektem se ujali herec Pavel Nový, ochrnutý Muž roku 2009 Martin Zach a spisovatel Michal Viewegh. Ti všichni zažili návrat do života na vlastní kůži.

„I já jsem byl vlastně ‚opraven‘ a díky tomu jsem zpět, proto projekt smysluplného navracení spotřebičů těm, kteří je potřebují, podporuji,“ říká Michal Viewegh. Před časem mu praskla aorta, což přežije jen jeden z deseti lidí.

Dárcům slouží webový formulář

Na webových stránkách projektu najdete formulář, přes který lze nabídnout svůj spotřebič k opětovnému použití. Odborníci posoudí vyplněné parametry zařízení, a pokud vyhovuje, přijedou si pro spotřebič rovnou k dárci domů.

Pilotní fáze projektu začala už na sklonku roku 2014, kdy první použité spotřebiče s garancí obdržel Fond ohrožených dětí - spotřebiče putovaly do některých Klokánků.

Zásadní podmínkou je, aby darované elektro nebylo zneužito k obchodní činnosti. Teprve až definitivně doslouží, bude předáno k recyklaci.

FOD ušetřil čtvrt milionu

Podle předsedy Fondu ohrožených dětí Jana Vaňka jsou všechny spotřebiče, které během letošního roku získaly jednotlivé Klokánky, bezporuchové a slouží velmi dobře.

„Projekt Jsem zpět nám přinesl především velkou úsporu finančních prostředků. Kdybychom všechny spotřebiče museli nakupovat, dělalo by to k dnešnímu dni téměř čtvrt milionu korun,“ říká Vaněk. „Nemusím zastírat, že je to v současné době, kdy se potýkáme s finančními problémy, obrovská pomoc,“ dodává.

Kromě Klokánků v Praze, Brně nebo Dlouhé Loučce získala zánovní spotřebiče například také obecně prospěšná společnost Modrý klíč. Ta poskytuje sociální služby dětem i dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením.

Bezpečnost garantují servisy, náklady hradí výrobci

Prvním krokem bylo vybudování specializované sběrné sítě. Pomohli ji vytvořit autorizovaní servisní gestoři, kteří jsou viditelně označeni jako místa zpětného odběru a přípravy k opětovnému použití. Ti na základě stanovených kritérií vybírají vhodné spotřebiče, které ještě mohou posloužit svému původnímu účelu, provedou na nich potřebné opravy a potvrdí, že budou dále bezpečně fungovat.

Na tuto možnost pamatuje i zákon o odpadech, kde se hovoří o „opětovném použití“. To ale dlouho zůstávalo jen teorií, zejména kvůli nákladům na technické přezkoušení nezávadnosti daného elektrozařízení tak, aby výrobek odpovídal při předání novému majiteli všem legislativním požadavkům. O náklady se dělí výrobci elektra, kteří mají ze zákona povinnost postarat se o spotřebiče během celého jejich životního cyklu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám