Hlavní obsah

Progresivní rock, art rock i klasiku nabídne pardubický trojkoncert

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. dubna vystoupí v pardubickém Doli klubu tři kapely - Posters, 2 Generations a Battle.

Foto: Petr Hejna

Posters

Článek

Přeloučsko-pardubická kapela Postres je mladé seskupení (věkový průměr zhruba 19 let), které má v hudebním záměru snahu o progresivní rock. Kapela pracuje od počátku s ryze vlastním repertoárem, pro kapelu skládají tři její členové, což zajišťuje širokou žánrovou různorodost - v jejich tvorbě lze nalézt prvky pop rocku, rocku, progressive rocku, post-rock… Ve zkratce charakterizují styl jako post/alternative/progressive rock.

V pódiové prezentaci též čistě autorského pražsko-jihočeského projektu 2 Generations (jak název napovídá, tvoří ho otec se synem) jsou patrné stopy vlivu doznívání éry hippies, a to evokací kytarových ikon typu Jimi Hendrixe nebo Carlose Santany živočišnou dravostí i cítěním častých kytarových sól.

Stejně tak na vládnoucí styl následné doby, tedy art rock, upomíná plošná zvukomalebnost, bohaté harmonie, četnost nástrojů, pinkfloydovské začleňování reálných zvuků v přednatočených podkladech, i dnes méně obvyklý delší rozsah mnoha kompozicí (většina pochází právě ze 70. let), aranžovaných však v současném stylu.

Nicméně se nejedná o revival jakékoliv z kapel té doby (tedy progresivní žánr charakterizujících bandů, jako např. Yes, Genesis, Camel nebo Pink Floyd), veškeré skladby jsou ryze původní a opatřené českými texty ve vyzrálé poetické rovině, proto stylové zařazení poetic art rock. Repertoár je určen milovníkům náročnější rockové muziky a poetických textů, tedy těm, komu je blízký hudební duch doby 70. let.

Naopak Battle, pardubická kapela, která vznikla v roce 2005, v současné době koncertuje s programem obsahujícím písně legendárních kapel Pink Floyd a The Doors, takže nabízí posluchačům známé a osvědčené skladby v podání mladých příznivců této stále živé hudby.

Koncert začíná ve 20.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám