Hlavní obsah

Profesionální i amatérští zpěváci pronikají ve Zlíně do tajů černošských gospelů

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plném proudu je týdenní prázdninová večerní škola gospelů a spirituálů Duše zpívej!!, která probíhá od 19. do 26. srpna ve zlínském kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích.

Foto: Jana Vodáková

Atmosféra večerního koncertu, Zlín - Jižní Svahy

Článek

Každý večer se v kostele na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně schází na osm desítek profesionálních i amatérských zpěváků, aby pronikly do tajemství černošské duchovní hudby.

"Cílem akce je přivést ke sborovému zpěvu každého, kdo projeví zájem o tento druh umění. Černošské gospely a spirituály mají své kouzlo, kterým si získávají posluchače po celém světě," uvedl Antonín Molek, sbormistr souboru TIBI, který prázdninovou školu pořádá.

Po zkušenostech z minulého roku byly zřízeny tři výukové třídy, v nichž se zdokonaluje jak sborový, tak sólový zpěv. Letošní novinkou je bezplatná třída pro "příchozí" HOBBY určená široké veřejnosti. "Není vůbec důležité, zda zájemce o sborový zpěv má předchozí zkušenosti či hudební vzdělání, stejně tak nehraje roli věk. Máme zpěváky - nováčky -  ve věku od 12 do 70 let," dodal sbormistr Molek

Zpěvákům se věnují tři profesoři hudby, dva z nich (Thierry Francois a Roland Cham) jsou ze zahraničí. Zpívá se česky, anglicky, latinsky a v jazyce afrického kmene Zulu.

Vyvrcholením prázdninové školy bude závěrečný koncert absolventů večerní školy, ke kterým se přidá špičkový gospelový sbor TF Gospel Singers. Ten proběhne v sobotu 25. srpna od 18 hodin v kostele na Jižních Svazích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám