Hlavní obsah

Přítomnost uprchlíků cestovní ruch neovlivní, soudí na obou stranách hranice

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrádek nad Nisou sousedí se čtvrtí Žitavy Hartau. Není náhodné, že zvláště tady na severu České republiky mohou mít lidé obavy z nebezpečí přílivu cizinců.

Foto: Milan Turek

Hrádek nad Nisou

Článek

Bautzen, Hoyerswerda a Zhořelec mají přijmout po tři sta uprchlících, malá městečka Bischofswerda, Rothenburg a Žitava po stovce. Muslimové přicházejí i do jiných obcí v našem pohraničí. Primátor Bischfswerdy Holm Grosse uvedl, že pro cizince pořádali na jaře společnou zábavu s občany města bez problémů.

Migranti v hotelu

Zaměstnankyně magistrátu Rothenburgu Eveline Neumannová zatím nevyjadřuje žádné obavy, protože se jedná o rodiny a nijak by neměl být ovlivněn cestovní ruch. Azylanti navštěvují knihovnu, zde se učí německy a nikoho neobtěžují. Na rozdíl od ní Jens Bierke z Městského informačního centra v Bautzenu sděluje, že migranti obsadí hotel pro tři sta turistů, což už zásah do cestovního ruchu je významný.

Uschi Wilde ze žitavského sportovního výboru věří, že vítání jara, velká kulturní a sportovní událost proběhne bez problémů. Totéž vyslovují i organizátoři löbauerské průmyslové výstavy. Obě akce, kam přijíždí mnoho Čechů, se konají koncem dubna. 

Společné akce

Obavy z napadání žen a extrémního jednání islamistů nevidí ani Kathrin Winklerová, předsedkyně Turistického spolku Hoyerswerda. Jejich město hodlá v průběhu roku pokračovat v propagaci Lužické jezerní krajiny v Čechách a uspořádat několik společných akcí bez ohledu na to, že se v regionu pohybuje již několik tisíc azylantů.

Události podle mínění lidí z německého pohraničí podobné poslední extrémní akce v pohraničí vylučují. Je to jiné ve velkých městech, vyjadřuje Evelin Neumannová.

Až do dnešních dnů byl náš severní soused vyhledávaným místem našich turistů, kulturních představení, sportovních utkání. Mimořádně se vyvíjí hospodářská spolupráce.

Beze změn

Občané očekávají stanoviska nejen z Německa, ale především, do jaké míry ovlivní migranti široké a rozvíjející se kontakty obou národů. Z pohraničního města Hrádku nad Nisou své mínění o situaci s migranty vyjadřuje ředitel Brány trojzemí Vít Štrupl: „V současnosti stejně jako většina německých kolegů příchod migrantů nijak negativně nevnímáme. Pokud vím, v Žitavě jich již několik let žije asi 400 a za tu dobu jsme nezaznamenali nic, co by mělo ovlivnit stávající stále se rozvíjející turistický ruch. Samozřejmě je ale těžké předjímat, jak se bude situace dál vyvíjet s rostoucím počtem uprchlíků, kteří budou umístěni v okolních městech v blízkosti hranic.“

Bez emocí se vyjadřuje také starosta Chrastavy Michael Canov, na dotaz zda v Chrastavě uvažují o změnách v připravovaných akcích s německými partnery odpovídá lakonicky: „Ne, neuvažujeme, a pokud se týká účasti občanů na akcích jako je třídenní putování Žitavskými horami nebo výstava v Löbau, rovněž ne.“ Podle něj migranti žádnou akci neovlivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám