Hlavní obsah

Přírodu Sokolovska a Aljašky na fotografiích najdete pod jednou střechou na Statku Bernard

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie přírody Sokolovska a Aljašky můžete obdivovat na Statku Bernard v Královském Poříčí. Výstavu pořádá Statek Bernard spolu s fotoklubem FOS Sokolov. Fotografie zde můžete vidět už jen do 31. srpna v areálu statku zdarma vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Foto: Vladimír Uhlíř

Část výstavy fofografií Příroda Sokolovska a Aljašky v interiéru Statku Bernard v Královském Poříčí u Sokolova

Článek

Statek Bernard je provozován Centrem tradičních řemesel Královské Poříčí o.p.s.

Kromě řemeslných obchůdků a muzea řemesel můžete navštívit keramickou dílnu, truhlárnu a ekocentrum, na vše si sáhnout a vlastníma rukama vyrobit třeba ozdobnou svíci nebo designové tričko.

V ohradě na dvoře najdete živá domácí zvířata - ovce, prase, kozy. Na venkovním pódiu se konají koncerty pod širým nebem.

K vidění a hraní je interaktivní mapa řeky Ohře s 80 zajímavostmi ve zdejším Centru řeky Ohře.

Na statku je možné se ubytovat v moderně zařízeném penzionu i najíst se v místní restauraci. Jsou zde školící a konferenční prostory a také výstavní síň.

Už jen do 31. srpna můžete zhlédnout fotografickou výstavu Příroda Sokolovska a Aljašky. Autory fotografií jsou členové fotokubu FOS Sokolov o. s.: Ludvík Erdmann, Vítězslav Marvánek, Jiří Nárta, Rudolf Řeřábek, Václav Suchý, Josef Šimeček, Miloš Váša, Adéla Vášová. Sokolovský fotoklub má třiapadesátiletou tradici a v současné době sdružuje šestnáct členů.

Členem - dopisovatelem přes internet je Ivan Šimonek. „Jihovýchodní Aljaška, kde autor žije, nabízí nekonečné množství námětů, a jak počasí dovolí, tak se nezahálí. Všude ve světě existuje stereotypní představa Aljašky, která je pro zmíněnou oblast zcela chybná, a hlavním cílem autora je ji jednak opravit a za druhé zachytit život "na poslední vyspě civilizace" pro budoucí generace,” píše se na stránkách fotoklubu, nicméně pro tuto výstavu vybral fotograf až na dva pouze záběry zvířat a divoké přírody.

Makrofotografiemi křehkého hmyzu hned na začátku výstavy vstoupíte do jiného světa. Pak se podívíte nad skalními výtvory. Dále s autory objevíte kouzlo industriální krajiny povrchových uhelných dolů. A na konec se projdete lesem i loukou.

Pozorně se zadíváte - a najednou máte pocit, že zvíře nebo krajina z fotografie co nevidět vystoupí, nebo naopak, že vy tam můžete vstoupit. Spolu se sokolovskými fotografy zjistíte, že příroda za vaším domem je stejně tajemná a krásná jako příroda na jiném kontinentu.

Pokud byste tuto výstavu zmeškali, zajděte se podívat na pravidelné výstavky FOSu ve vitríně na náměstí Budovatelů v Sokolově, které probíhají ve dvouměsíčních intervalech. Po čtvrtroce jsou pak vyměňovány fotografie v čekárně zubní ordinace MUDr. Suttrové v Divadelní ulici v Sokolově.

Reklama

Výběr článků

Načítám