Hlavní obsah

Přírodovědné digitárium i 3D planetárium změní neformální vzdělávání v ČR

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou a moravskou scénu popularizace vědy čekají v nejbližších dnech dvě události, které značně posunou možnosti neformálního vzdělávání v celé České republice.

Foto: Techmania Science Center

Českou republiku čekají změny v neformálním vzdělávání. Následující dny se veřejnosti představí Přírodovědné digitárium i 3D planetárium.

Článek

Hvězdárna a planetárium Brno otevírá již v sobotu 2. listopadu jeden z nejlépe vybavených projekčních systémů v Evropě – Přírodovědné digitárium. Plzeňské science center Techmania pak v pondělí 4. listopadu zpřístupní první 3D Planetárium v České republice. To umožní technicky sofistikované 3D projekce na kulovou plochu či novou expozici věnovanou blízkému i vzdálenému vesmíru.

"Brno nabídne již za pár dní populárně vzdělávací snímky z dílen nejlepších světových producentů, v obou případech bude jejich předehrou pořad z dílny pracovníků Hvězdárny a planetária Brno," uvedl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Pro nejmenší návštěvníky Přírodovědného digitária je tak připraven film Kouzelný útes – Kaluoka’hina, dospělé diváky čeká mj. film Astronaut. Autorské filmy Hvězdárny a planetária Brno pak vezmou návštěvníky na procházku noční oblohou a vypraví se s nimi i do Neuvěřitelného vesmíru.

Jen dva dny po otevření brněnského digitária čeká českou scénu popularizace vědy další významná událost: plzeňské science center Techmania otevírá první 3D Planetárium v České republice.

"3D projekce na kulovou plochu o průměru 14 metrů využívají v Techmanii technologii Sky-Skan, jíž v současné Evropě využívají pouze science centra v Barceloně a Varšavě. Kromě projekcí populárně vzdělávacích snímků nabídne 3D Planetárium také vzdělávací programy pro školy s technologií projekčního globu Science On a Sphere a novou autorskou expozici Vesmír," uvedl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

První 3D Planetárium v ČR otevře 4. listopadu v kulturní památce z roku 1917, jejíž celková rekonstrukce si vyžádala náklady ve výši 74,5 miliónu Kč.

Obě instituce, sdružené v České asociaci science center (ČASC), byly podpořeny Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, a to v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Brněnský projekt Přírodovědného digitária získal dotace ve výši 49,9 miliónu Kč. Přibližně 7 miliónů pak stály dodatečné interiérové úpravy, které financovalo město Brno, resp. Hvězdárna a planetárium Brno. Plzeňská Techmania získala ze stejného dotačního programu 47 mil. Kč na technicky unikátní 3D projekční systém a 13 mil. Kč na tvorbu autorské expozice Vesmír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám