Hlavní obsah

Přírodní rezervace Soos nedaleko Františkových Lázní láká na bahenní sopky

Novinky, Alena Lochmannová

Zajímavý přírodní úkaz můžete navštívit nedaleko Františkových Lázní, kde se nachází nejvýznamnější přírodní rezervace u nás. Na ploše více než 220 hektarů se zde rozkládá národní přírodní rezervace Soos.

Foto: Alena Oudová

Při procházce po naučné stezce budete míjet bublající bahenní sopky, tzv. mofety, a nechybí ani minerální prameny.

Článek

Přírodní rezervace sestává z rozsáhlých rašelinišť a minerálních slatinišť. Při procházce po naučné stezce budete míjet bublající tzv. bahenní sopky - mofety, nechybí ani minerální prameny, tím nejznámějším je Císařský pramen.

Oblast Soos, která je domovem celé řady chráněných živočichů - naleznete v ní široké zastoupení slanomilné vegetace, byla vyhlášena rezervací již v roce 1964.

Naučná stezka vás provede přímo po dně vyschlého jezera. Je dlouhá zhruba kilometr a půl a je určena všem generacím návštěvníků. Prostřednictvím naučných tabulí přibližuje příchozím nejen unikátnost navštíveného prostředí, ale také geologickou činnost, která zde po dlouhá léta probíhala a dosud stále probíhá.

Vedle naučné stezky se v areálů můžete svézt úzkokolejnou dráhou Kateřina, jež je lákadlem především pro děti, nebo navštívit místní muzeum. Cena vstupného je automaticky zahrnuta do ceny hrazené za návštěvu naučné stezky.

Velkým lákadlem pro rodiny s dětmi jistě bude nedávno otevřený pavilon s expozicí Dějiny Země, která ukazuje dinosaury v životní velikosti.

Dobrou zprávou pro milovníky čtyřnohých mazlíčků je, že do areálu je možný vstup i se psem na vodítku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám