Hlavní obsah

Přírodní krásy Egypta nenajdete v Hurghadě, ale na Sinaji

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Egypt je cílem dvou skupin turistů - jednak zájemcům o starověkou historii a pak milovníkům krás Rudého moře, exotiky, hor a klidných míst, vzdálených turistickému ruchu. Ideální je spojit pobyt u moře s výletem po památkách, ovšem v létě počítejte s vysokou teplotou, vhodné je zejména jaro a podzim.

Foto: Petr Hejna

Pohled na pláž a hory z moře, v popředí ze dna vystupující homole pokrytá korálem.

Článek

Těm prvním je určeno množství památek v povodí Nilu - od Abú Simbel na jihu přes Luxor po Káhiru a na pobřeží Středozemního moře se rozkládající Alexandrii. Archeologické lokality obsahují starověké chrámy, pyramidy, hrobky faraónů a muzea, pravý ráj pro milovníky časů faraónů a kněží.

Druhou skupinu přitahují přírodní divy, dané především úchvatným životem pod hladinou Rudého moře. Léta masově navštěvovaná místa, jako např. Hurghada, jednak trpí přesyceností hotelů, a co je dost závažné, korálové útesy jsou tam díky intenzivnímu turistickému ruchu a bezohledným návštěvníkům značně zdevastované. Oproti tomu na Sinajském poloostrově je stále spousta míst, kde lze užít dovolenou v absolutním klidu.

Neplatí to však pro centrální město Sharm el Sheikh na jihu trojúhelníkového poloostrova, vymezeného na západě Suezským průplavem, na východě Akabským zálivem a hranicí s Izraelem a na severu Středozemním mořem. Nikdo by dnes nevěřil, že v roce 1977 zde stály pouze první tři hotely, dnes toto Město míru je plné hotelových komplexů, lemujících pobřeží - lákadlem je zde podmořský národní park Ras Mohamed, ovšem ke klidnému pobytu má toto rušné město daleko.

Sever Sinaje je nebezpečný, operují tam často teroristické jednotky, proto je ideální jižně ležící okolí městečka Dahab, od letiště v Sharmu vzdáleného hodinu jízdy. Dahab je vyhledávaný příznivci windsurfingu, což však neznamená, že se je zde třeba obávat silných větrů. Naopak - oproti rovněž potápěčsky atraktivnímu okolí Marsa Alam zde je i v zimě hladina klidná, a to díky šířce zálivu (zde asi 12 km) a stínění štíty pohoří Sinaj, takže obávaná hrozba černé vlajky - zákazu vstupu do moře, je zde minimální.

Pouhých 7 km jižně pod Dahabem pak leží pláž Happy Life Village, ideální tím, že se zde nenachází žádný komplex hotelů, romantiku místa umocňují vysoké hory, tyčící se kousek od pobřeží. Lze odtud bez rizika si pěšky vyjít do horských oáz, odvážnější se mohou pokusit zdolat vytipovaný vrcholek - chce to ovšem pevnou obuv vzhledem k častým suťovým úsekům.

Pravý ráj se rozprostře před očima již při prvním vstupu pod hladinu Rudého moře, není třeba žádná potápěčská výstroj - takto zkušeným je určena naopak modravý hlubina Blue Hole severně od Dahabu, ale běžná výbava na šnorchlování, tedy šnorchl, maska a ploutve. Těm, kteří při pozorování a dokumentování podmořského světa postačí plavat na hladině bez občasných ponorů dolů ke dnu, je určen novátorský výrobek, celoobličejová maska, sdružující šnorchl a „potápěčské brýle“. Ovšem více uvidíte, nafotografujete a nafilmujete s klasickou výbavou, již jen proto, že snímky od hladiny vypovídají méně, než portrét „tváří v tvář“.

Na útesu u mola pláže HLV uvidíte krom spousty bradáčů, různých druhů klipek, bodloků, nebo ostenců i atraktivní klauny dvoupruhé a trnuchy modroskvrnné, nebezpečně vyhlížející murény, i jedovaté perutýny (nedotýkat se jich, selfie v následném videu je práce zkušeného filmaře).

Nejjedovatější rybu světa můžete vidět zde: VIDEO: prosinec 2017

Kdo jednou nahlédne pod hladinu, stále se vrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám