Hlavní obsah

Příprava zvěřinového menu na Liberských mysliveckých slavnostech pod dohledem mistra kuchaře Sapíka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kotel, dřevo, stůl, lavice a vařečka od pořadatelů, 6 kg zvěřiny a suroviny na guláš z vlastních zdrojů, dále nástroje i pomůcky podle vlastního uvážení, včetně stylového oděvu - to nesmí chybět ve výbavě třinácti družstev, která se 21. června utkají v soutěži o nejlepší zvěřinový guláš v Liberku.

Foto: Jiří Králíček

Třináct kotlů, třináct družstev a třináct různých gulášů - to je součást IV. ročníku Liberských mysliveckých slavností.

Článek

Soutěž tradičně probíhá v rámci Liberských mysliveckých slavností a letos se tak stane již počtvrté.

Drahoslav Chudoba, předseda Mysliveckého sdružení Hláska – Liberk, které akci organizuje, ke gulášovému klání řekl: „S ohledem na náročnost organizace celé soutěže a ke zkušenostem z minulých ročníků jsme se rozhodli pro maximální počet třinácti družstev. Samozřejmě jsme limitováni místem i počtem kotlů. Proto jsme upřednostnili již tradiční soutěžící týmy. Stálicí jsou např. Pytláci z Lipovky, domácí Myslivecké sdružení Liberk - Hláska. Družstvo, které k nám bude vážit nejdelší cestu, je Myslivecké sdružení Krásná Hora u Příbrami.“  

Výsledek prý tradičně záleží na zručnosti a poctivosti kuchařů, k nimž se přidá zkušenost a um. Každé družstvo zpracuje 6 kilo zvěřiny a záleží jen na něm, kolik porcí bude vydáno návštěvníkům. Právě jejich spokojenost a s ní související počet odevzdaných hlasů určuje totiž nakonec vítěze v hlasování veřejnosti.  

A čím výjimečný je čtvrtý ročník? „Letošní zajímavostí bude účast mistra kuchaře Jaroslava Sapíka, autora knihy receptů Můj Divotvorný hrnec - Když česká kuchyně žije,“ zdůraznil Drahoslav Chudoba.

„Jaroslav Sapík je milovník a propagátor české kuchyně – založené především na českých produktech. Jeho předci se věnovali kuchařskému, řeznickému a cukrářskému umění od 17. století. Jeho motto je: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři,“ dodal Drahoslav Chudoba.

O tom se návštěvníci slavnostní budou moci přesvědčit v Hospodě Na hradě, kde legenda české kuchyně dohlédne osobně na přípravu zvěřinového menu. Zakoupená vstupenka na Liberské slavnosti se stane zároveň slevovým kuponem pro milovníky zvěřiny, která bude v nabídce na jídelním lístku restaurace.  

Liberské myslivecké slavnosti nejsou ovšem jenom o dobrém jídle. Další zajímavostí bude hudební setkání s dechovým orchestrem Opočenka, který 28. června oslaví čtyřicet let na hudební scéně a koncert v Liberku bude vzpomínáním na bohatou hudební kariéru.  

Velká pozornost laické i odborné veřejnosti je při obdobných akcích věnována i výstavě shozů jelení zvěře, ani ta nebude v Liberku chybět. Pořadatelé přitom nezapomněli ani na nejmenší účastníky, pro které připravili dětské odpoledne s různými poznávacími soutěžemi a dováděním.  

Zážitkem pro milovníky historie a lidových sakrálních staveb bude Hubertská mše sloužená v místním dřevěném kostele Petra a Pavla. Původně středověký kostel, který byl zbořen společně s hradem, byl koncem 17. století nahrazen touto jedinečnou ukázkou lidového architektury. V barokním interiéru jsou dřevěné sochy českých patronů sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého od Filipa Jakuba Prokopa, slavného rodáka Liberka, sochaře u císařského dvora za vlády Marie Terezie. Atmosféru honů navodí svou ukázkou trubači na borlice a lesní rohy.       

Program IV. ročníku Liberských mysliveckých slavností začíná mší ve 13 hodin a zakončí ho myslivecká tancovačka.

Reklama

Výběr článků

Načítám