Hlavní obsah

Příprava Tříkrálové sbírky je na Znojemsku v plném proudu

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to teprve pár dní, kdy dětem donesl svou nadílku sv. Mikuláš, do Štědrého dne zbývají necelé dva týdny, přesto v Oblastní Charitě ve Znojmě finišují přípravy na Tříkrálovou sbírku. Koordinátor Tříkrálové sbírky ve znojemském okrese Mgr. Ludvík Mihola nám nechal nahlédnout tak říkajíc pod pokličku příprav.

Foto: Marek Venuta

Koordinátor Tříkrálové sbírky Mgr.Ludvík Mihola připravuje pokladničky a propagační materiály pro 1300 koledníků na Znojemsku.

Článek

Znojmo je rozzářené třpytivými ozdobami, na náměstí stojí vánoční strom s betlémem, andělé v nadživotní velikosti troubí na své polnice a celý adventní trh na Horním náměstí tepe nakupujícími lidmi. Každý shání dárky a výzdobu, aby vše bylo tak, jak to má o Vánocích být.

Nedaleko odsud má své sídlo Oblastní charita ČR Znojmo, kde nyní mimo běžného nasazení také vrcholí příprava, nikoli na Vánoce, ale na svátek Tří králů. Ten je v kalendáři připomínán 6. ledna a odkazuje na východní mudrce, chcete-li mágy, kteří před dvěma tisíci lety nesli své poklady malému dítěti Ježíškovi, jehož hvězdu na nebi uviděli.

V  našich zemích je tento den spojen s tradicí koledy, po které dříve chodili chlapci s papírovými korunami na hlavách a označené písmeny K, M a B. Písmena označují začáteční jména Kašpara, Melichara a Baltazara.

Arcibiskup Mons. Jan Graubner přišel s nápadem tuto tradici oživit, a to tak, že ve spolupráci s katolickou charitou vymyslel projekt, kdy koledníci převlečení za Tři krále chodí dům od domu, na zárubně dveří posvěcenou křídou píší známé požehnání K + M + B + 2016. U každého domu předají pozdravení a zpívají známou koledu My Tři králové jdeme k Vám, štěstí, zdraví, vinšujem Vám...

Lidé pak mohou do zapečetěných kasiček přispět libovolným peněžitým darem na činnost, kterou odvádí právě charita. Více nám o cílech této sbírky řekl její koordinátor Mgr. Ludvík Mihola, který má sbírku na Znojemsku na starosti.

„Celá příprava, distribuce pokladniček, následný jejich svoz, administrativa a vše kolem je velmi časově náročné. Příprava na sbírku začíná vždy v září. Je potřeba připravit kolem 450 pokladniček a stejné množství igelitek. Ty je třeba naplnit koledníkům balenými cukříky pro dárce, letáky, kapesními kalendáři atd.,” informoval Mihola.

„Nesmí se zapomenout na posvěcenou křídu, kterou se píší tři počáteční písmena králů s letopočtem. Když vám koledníci píší na zárubně dveří, není to jen pouhé „čmárání písmen“, ale jde vlastně o žehnání domu či příbytku, proto se tam také mezi písmena vepisují tři žehnací křížky. Takové žehnání má domov a všechny kdo v něm přebývají chránit od nemocí, zla a katastrof.

Tříkrálová sbírka probíhá ve všech obcích a městech znojemského okresu. Do sbírky se zapojuje více než 1300 koledníků. Každá skupinka má svého vedoucího, který je starší 15 let. Vedoucí musí mít u sebe i průkazku, kterou se prokazuje a dárce tak má možnost ověřit si, že se nejedná o žádné falešné koledníky. Výtěžek Tříkrálové sbírky, který se vykoleduje, je následně rozdělen podle stanovených pravidel. Pětašedesát procent financí z výtěžku sbírky na Znojemsku je určeno pro potřeby a činnost Oblastní charity Znojmo a na pomoc potřebným. Zbytek financí Tříkrálové sbírky je rozdělen tak, že část putuje na humanitární pomoc do zahraničí. V případě znojemské Charity tyto peníze účelně putují na přímou pomoc na Ukrajině, kde pomáhá více jak patnáct let,” dodal Mihola.

A co vy, otevřete letos Třem králům? Otevřte, budou vám vděčni za vaši vstřícnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám