Hlavní obsah

Přijďte objevovat podobu Učitele národů do Muzea Komenského v Přerově

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Znáte tvář Komenského ze školy? Přijďte navštívit unikátní výstavu „Komenský? Toho už jsme někde viděli!“ do Muzea Komenského v Přerově a zjistíte, že možná vypadal trochu jinak, než jej znáte.

Foto: Zdroj: Muzeum Komenského v Přerově

Pohlednice k 20. výročí vzniku ČSR z roku 1938

Článek

Vzájemně se odlišují již dochované portréty ze 17. století. Možná zjistíte, že naši předkové v 19. století znali Komenského především jako učence, ale jeho obličej se na podobiznách, které tehdy vznikaly, neustále proměňoval.

Navštivte přerovskou výstavu a zjistíte, že všeobecně známá olejomalba holandského mistra Juriaena Ovense, která ovlivnila umělce na dlouhá desetiletí, byla objevena teprve na počátku 20. století. Stala se předobrazem pro kresbu Maxe Švabinského, která pak zdobila učebnice i školní chodby, a která formovala představu několika generací o podobě Komenského.

Výstava, která od konce září minulého roku byla z technických důvodů zpřístupněna pouze v panelové podobě, se na konci prosince konečně dočkala plné instalace. Kromě přehledných, tematicky rozdělených panelů s čtivými texty a bohatým obrazovým doprovodem, si mohou návštěvníci prohlédnout originály mnoha výtvarných děl, mezi nimiž naleznete práce významných umělců z přerovského regionu, například Josefa Bajáka, Františka Mádleho, Marcela Krasického či Antonína Kubáta.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i díla uměleckého kováře a sochaře Igora Kitzbergera, malířů Felixe Jeneweina, Václava Brožíka a Františka Bílka nebo sochaře Josefa Drahoňovského. Mezi zajímavými exponáty je také reprezentativní plátno přerovského autora Františka Sklenáře, malíře a divadelního výtvarníka z Přerova počátku 20. století.

Podobizna Komenského se v minulosti objevila také v užitém umění. Součástí výstavy je tak například odlitek z perníkové formy v podobě postavy Komenského, zápalková nálepka, vystřihovánka pro děti, záložka do knihy, rozvrh hodin, kartička sběratelské hry pro děti z doby tzv. První republiky či karetní hra Černý Amos. Zajímavá je rovněž  kolekce pohlednic z první poloviny 20. století, kde byl Komenský zobrazován především jako učitel.

Nelze opominout ani sběratelsky atraktivní poštovní známky, bankovky a mince. Představena je zde také nejstarší poštovní známka s podobiznou Komenského, která vyšla v New Yorku v roce 1902.

Závěr výstavy patří humoru a nadsázce. Přerovskému muzeu se podařilo získat souhlas s vystavením prací známých kreslířů Štěpána Mareše a Pavla Kantorka. Návštěvníci mohou obdivovat i originální grafický list Adolfa Borna a kresbu Lubomíra Dostála. Výstavu Komenský? Toho už jsme někde viděli! můžete navštívit  v Muzeu Komenského v Přerově až do 31. března.                      

Bližší informace: Mgr. Helena Kovářová; tel. 581 250 544; e-mail: kovarova@prerovmuzeum.cz                  

Reklama

Výběr článků

Načítám