Hlavní obsah

Přijďte na slavnou přeštickou pouť

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím víkendu budou občané Přeštic slavit svoji pouť. A bude to poutní neděle mimořádného významu, protože od založení této tradice letos uplynulo právě 300 let.

Foto: Drahomíra Valentová

Stejně jako loni bude přeštická Muzejní noc v režii ochotnického divadelního spolku Úhlavan Přeštice a námětem všech divadelních výstupů bude pouť.

Článek

O tom, že jejím hlavním důvodem byl milostný a zázračný obraz Přeštické Piety v místním kostele, jsme již psali. Přeštická Divotvůrkyně se, jako symbolická ochránkyně města, v minulosti velmi zasloužila o jeho hospodářský rozvoj, společenský věhlas a především o vybudování monumentálního barokního chrámu, zasvěceného Nanebevzetí P. Marie.

Přeštičtí se tento fakt rozhodli připomenout a uctít osazením pamětní desky na objekt, který vyrostl na místě původního měšťanského domu,v němž byl podivuhodný obraz koncem 17. století nalezen. Ke slavnostnímu odhalení dojde v neděli 12. června 2011 v 15 hodin na přeštickém náměstí za přítomnosti plzeňského biskupa Mons. Františka Radkovského. V odpoledních hodinách (14 - 17) bude rovněž mimořádně zpřístupněn interiér národní kulturní památky - místního chrámu - s možností komentované prohlídky.

Odpoledním akcím bude ráno od 8.30 hod předcházet pravidelná nedělní mše svatá, která pouze o poutních nedělích bývá doplněna zvláštním procesním ceremoniálem. O den dříve, v sobotu 11.6. v nočních hodinách (22.00 - 24.00) proběhne v muzejních expozicích Domu historie Přešticka již třetí Muzejní noc. Časové vstupenky jsou pro zájemce připraveny v předprodeji v Informačním centru KKC Přeštice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám