Hlavní obsah

Přibývá pacientů s plísňovými infekcemi nohou

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod z letní do uzavřené obuvi s sebou často nese také vznik plísňové infekce kůže. Nejčastěji ji způsobují dermatofyty a kvasinky, podle odborníků postihuje 10 - 30 procent populace. Ambulancemi Kožního oddělení Krajské nemocnice T. Bati prošly v roce 2017 téměř čtyři stovky takových pacientů.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Plísňové infekce kůže se množí nejlépe v tmavém, vlhkém a teplém prostředí. Mohou vypadat různě.

„Kůže se může například v meziprstí nohou olupovat, tvoří se šupiny, praskliny. Bývá často zarudlá a suchá na ploskách nohou, kde je někdy až ztluštělá, bělavá, může svědit nebo pálit a vzácněji tvořit i puchýřky,” uvádí primářka Kožního oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Hana Tomková a dodává, že plíseň může zkomplikovat bakteriální infekce – drobná prasklinka v kůži může být vstupní branou bakterií, které způsobují tzv. růži.

„Při mírném postižení plísní na nohou stačí v lékárně zakoupit protiplísňové krémy, masti nebo spreje. Při přetrvávání potíží nebo u rozsáhlejšího onemocnění je lepší navštívit kožního lékaře.”

Plíseň někdy přejde také na nehty a vzniká tzv. onychomykóza, což je podle kožních lékařů problém hůře léčitelný a dlouhodobější.

„Při postižení více než poloviny nehtové ploténky u nehtů na nohou je vždy ke zvážení celková antimykotická léčba ve formě tablet v kombinaci se zevní terapií. V případech, kdy se pacienti trápí s onychomykózou řadu let, někdy nabízíme kombinaci klasické protiplísňové léčby nehtů s ošetřením laserem. Pacient však musí být trpělivý, plísně mají tendenci se vracet a v dlouhodobém časovém horizontu postihují znovu 20-50 procent případů,” konstatovala primářka Hana Tomková.

A jak plísňovému onemocnění předcházet? Denně si umývat nohy a po koupeli je vždy pečlivě vysušit, především meziprstí nohou, vyhýbat se chůzi naboso kolem bazénů, v šatnách, ve společných sprchách.

„Zkuste nosit ponožky z bavlny či jiného materiálu, který absorbuje pot, při zvýšené potivosti ponožky často měňte. Nenoste cizí boty, nesdílejte nůžky na nehty a po použití je očistěte alkoholem,” radí MUDr. Hana Tomková, primářka Kožního oddělení KNTB.  

Reklama

Výběr článků

Načítám