Hlavní obsah

Příběhy obyčejného šílenství ve Zlíně budou ještě intimnější, stěhují se do Zetka

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhy obyčejného šílenství se od 4. dubna přesunou z Velkého sálu Městského divadla Zlín do komorního Studia Z. „Všichni se najednou dostaneme do bytu člověka, který je v současném světě ztracený. Přestane nás rušit svět okolo, budeme koncentrovanější,“ těší se režisérka Hana Mikolášková.

Foto: MDZ

Pavel Vacek a Roman Blumaier v Příbězích obyčejného šílenství v Městském divadle Zlín.

Článek

Jednu z nejhranějších současných českých komedií Petra Zelenky už ve zlínském divadle zhlédly všechny předplatitelské skupiny. „A protože máme nové tituly na Velkém sále, které chceme předplatitelům nabízet, je možné díky scénografii, kterou navrhla Zuzka Přidalová, právě tento kus elegantně přesunout,“ vysvětlila Mikolášková a upozornila na jedinou změnu: „Na Zetku není propadlo, takže přijdeme o jezdící výtah, ale to je jen drobnost.“  

Přesun Příběhů by měli ocenit zejména diváci. „Nabídnou zcela nový úhel pohledu, protože elevace ve Studiu Z je úplně jiná, než ve Velkém sále. Diváci uvidí i takzvaně do kuchyně, budou moci ocenit třeba to, jak Pavel Vacek hraje krásně očima, uvidí detaily, které byly na Velkém sále postřehnutelné třeba jen do páté řady. Zároveň více poctíme intimní charakter hry,“ řekla Mikolášková, která je zároveň uměleckou šéfkou zlínské scény.

Příběhy obyčejného šílenství jsou o velmi niterných stavech a proměnách člověka, o těch nejuzavřenějších jednotkách. „Petr Zelenka hru pro malou scénu i původně napsal, takže na Zetko v něčem možná patří víc. Nicméně díky tomu, že se hrála na velkém jevišti, má podle mého více vzduchu, prostoru sama v sobě, větší nadhled,“ myslí si umělecká šéfka.

V komornějších prostorách si Příběhy podle ní více užijí i herci. Budou se moci spolehnout na to, že každá vyhrávka je vidět. Příběhy jsou o civilním herectví, které je na malém jevišti příjemnější pro obě strany.

Premiérou Příběhů zahájilo zlínské divadlo loni v září stávající sezonu. Poprvé byly uvedeny v Dejvickém divadle s Ivanem Trojanem v hlavní roli a okamžitě se staly hitem. V roce 2001 získaly Cenu Alfréda Radoka v kategorii Hra roku. Před osmi lety vznikl podle scénáře i stejnojmenný film oceněný na filmových festivalech v Moskvě a v Chotěbuzi.

Příběhy obyčejného šílenství jsou především příběhem Petra (Pavel Vacek), který se pokouší o obnovení vztahu s milovanou Janou (Michaela Doleželová/ Markéta Kalužíková). Neustále se však dostává do bizarních situací, které jeho plán návratu k dívce komplikují.

Ani Petrovi přátelé a rodiče nejsou zcela standardní. Kamarád Moucha (Roman Blumaier) není schopen vytvořit pevný vztah s ženou a propadá alternativním metodám sebeuspokojování, Matka (Helena Čermáková) je posedlá dobročinností a výstřižky z novin, Otec (Zdeněk Julina), který dříve propůjčoval hlas socialistickým týdeníkům, zahřívá v dlaních pivo, aby dělalo na povrchu láhve bubliny… Dále hrají Eva Daňková, Milan Hloušek, Petra Domžalová, Josef Koller, Romana Julinová a Marek Příkazký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám