Hlavní obsah

Příběhy jiných světů v Kafárně

Novinky, Eva Krestová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdny duševního zdraví si opět připomínají také v Ostravě. V porubské Kafárně připravila obecně prospěšná společnost Spirála výstavu pěti autorů, kteří se dlouhodobě s duševní nemocí potýkají. Výstavu pod názvem Příběhy našich světů zahájí vernisáž s programem ve středu 1. října od 18.00 hodin.

Foto: Jakub Koťátko

Kafárna je tréninková kavárna pro lidi s duševním onemocněním.

Článek

Na vernisáži vystoupí s akustickým koncertem hudební skupina Café Industrial a večerní nebe ozáří fireshow skupiny Folleto. Výstavené práce můžete vidět v Kafárně u Oblouku v Ostravě-Porubě do 21. října. Projekt je realizován díky podpory Nadace Umění pro zdraví, Nadace OKD a Statutárního města Ostravy.

„Výstava je zaměřena na přibližování světa duševně nemocných a zdravých lidí prostřednictvím uměleckého vyjádření a kulturního zážitku. Naším úmyslem je také podpora destigmatizace duševní nemoci. Tato nálepka není příjemná nikomu, kdo s ní musí žít. A při tom i lidé s duševní nemocí mají své životy, své zájmy, svůj specifický pohled na svět a společnost,” uvedla k výstavě Darja Šlahorová, ředitelka Spirály o. p. s. Kafárna je jedna ze dvou tréninkových kaváren této neziskové organizace.

V kavárně je poskytována služba sociální rehabilitace těm, kteří v průběhu života onemocněli závažnou duševní nemocí. Vlivem nemoci často ztrácejí nejen zaměstnání či studium, ale také schopnosti a dovednosti, které považujeme za běžné. Potíže se týkají oblasti vztahů, komunikace s okolím, péče o sebe a domácnost apod. V Kafárně pak ve spolupráci se sociálními pracovnicemi usilují o obnovu těchto dovedností a snaží se opět zapojit do pracovního procesu. 

Kafárna je denní kavárna v historické části Poruby v Oblouku. Hostům nabízí příjemnou intimní atmosféru s dobrou kávou a domácími dezerty. Prostředí kavárny dokreslují výstavy místních umělců i začínajících tvůrců, kteří zde v kavárenské Galerii u Oblouku našli prostor pro prezentaci své tvorby. Kromě výstav nabízí Kafárna prostory pro vzdělávání, pracovní setkávání i soukromé oslavy.

Týdny duševního zdraví, které touto akcí Spirála připomene, vrcholí světovým dnem duševního zdraví (The World Mental Health Day) 10. října. Tradice vyhlašování Světového dne duševního zdraví každého roku se zrodila v roce 1992 jako jedna z aktivit Světové federace pro duševní zdraví (World Federation for Mental Health - WFMH). Hlavním záměrem pořadatelů byla podpora úsilí o dosažení nejvyšší možné úrovně duševního zdraví ve všech jeho souvislostech. Ústřední myšlenkou těchto dnů je svět, v němž je duševní zdraví základní hodnotou v našich životech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám