Hlavní obsah

Příběh vánočního stromečku zahájí novou tradici na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce a doba adventu je u nás spojována s rodinnou pohodou a dodržováním tradic. O tom, že vánoční tradice jsou nejen o vánočním kapru a stromečku přesvědčí návštěvníky zámek Loučeň, který představí tajemnou symbolikou Vánoc v novém programu v roce stoletého výročí vzniku Československé republiky.

Foto: zámek Loučeń
Článek

Zdobení stromečku jako vánoční obyčej pochází z Německa. Jedna z nejstarších zmínek o ozdobeném stromku v místnosti je zaznamenána v brémské kronice z roku 1570. V 17. století se vánoční stromky začaly objevovat v soukromých domech. Z Německa se zvyk v 19. století rozšířil po Evropě. V Čechách ozdobený vánoční stromek poprvé postavil ředitel Stavovského divadla v Praze Jan Karl Liebich ve své vile v Libni jako překvapení pro své přátele o vánocích roku 1812.

Návštěvníci zámku Loučeň budu mít příležitost vžít se do této kouzelné vánoční atmosféry. Letos poprvé s příběhem vánočního stromečku v zámecké expozici. Právě vánoční stromeček se stane hlavním tématem adventních prohlídek na Loučeni. V komnatách knížecí rezidence bude instalováno celkem 18 vánočních stromečků. Průvodce, někdo z členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných. K vidění bude stromeček čokoládový, voňavý, zpívající, neviditelný nebo stromeček skleněný a také virtuální a stromeček určený zvířátkům. Nejimpozantnější bude strom prezidentský, v barvách trikolóry, který připomeneme stoleté výročí založení samostatného Československého státu.

Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou, jak se slavily křesťanské Vánoce za první republiky, proč zapalujeme adventní svíce a co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku nebo jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě. A také proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy se chodilo koledovat a mnoho dalšího.

„Inspiraci pro nový koncept jsme hledali v historických pramenech, u nás i v zahraničí. V Bílém domě například interiéry tradičně dekorují desítky dobrovolníků. Prezidentský vánoční strom zažehnutý První dámou v Oválné pracovně přiláká během adventu a Vánoc tisíce návštěvníků,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Adventními prohlídkami zahájí zámek Loučeň předvánoční sezonu. Jedná se vždy o první adventní víkend, který je provázen křtem největšího adventního věnce v Čechách. Slavnostní rituál s Bílou paní a čtyřmi anděly má svůj daný scénář. Na ten letos navážeme slavnostní vernisáží nového cyklu prohlídek „Příběh vánočního stromečku“. Pro rok 2018 se jedná o nový a v českých zemích unikátní, ještě nikde jinde nepoužitý projekt, ve kterém chceme na zámku Loučeň pokračovat i v dalších letech, ukázat návštěvníkům jiné stromečky než letos, představit nové vánoční trendy a zapojit zajímavé partnery,“ dodává Kateřina Šrámková.

„S touto velkolepou podívanou začínáme symbolicky v roce stoletého výročí vzniku Československé republiky. Na našem zámku tím zahajujeme novou tradici, kterou budeme v budoucnu každoročně opakovat“, uvádí Vratislav Zákoutský, původně pedagog, dnes kastelán Zámku Loučeň. „Příběh vánočního stromečku je zpracovaný také ve variantě pro školy a firemní setkání,“ dodává.

Vánoční prohlídky proběhnou od 27. listopadu do 6. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám