Hlavní obsah

Příběh o velkém přátelství. Bella a Sebastián se po čtyřiceti letech vrací do Česka

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

„Jednu krásnou zemi znám – slunce tam svítí, louky kvetou tam...“ Vzpomínáte? Pokud ano, patříte také ke generaci, která milovala francouzský televizní seriál Bella a Sebastián a v polovině 70. let usedala po třicet devět sobotních podvečerů pravidelně k televizním obrazovkám.

Foto: Bontonfilm (archiv)

Film Bella a Sebastián uvedla společnost Bontonfilm 20. února do našich kin.

Článek

Základem televizního příběhu malého chlapce Sebastiána a velkého psa Belly se staly knihy z pera Cécile Aubry, které vyšly s podtitulky Útulek na Velkém Baou a Tajný dokument a které nechyběly v tisících knihoven českých či tehdy ještě československých rodin. Z třetího pokračování Sebastián mezi lidmi pak zmizely hory a s nimi i ono původní kouzlo.

Jak seriál, tak i knihy neodmyslitelně patří ke vzpomínkám na dětství mnohých z nás, a tak si jen připomeňme, že sirotek Sebastián byl synem cikánky. Ta však po porodu vysoko v horách zemřela a vychovával ho starý Cesar společně s vnuky Jeanem a Angelinou. Ve stejný den jako cikánský chlapec se na druhém konci hor narodila i fenka Bella, aby se oba jednou na svých toulkách setkali. Vzniklo tak nerozlučné přátelství prolínající všemi epizodami.

Velkou zajímavostí nezapomenutelného seriálu bylo také to, že hlavní roli Sebastiána ztvárnil syn spisovatelky Mehdi El Glaoui. Další, zejména pro nás, důležitou informací je, že český text k ústřední melodii složil Jiří Šlitr a svůj hlas malému Sebastiánovi propůjčil Vladimír Beneš.

Uplynulo dlouhých čtyřicet let a Sebastián i Bella se do Česka vrací. Francouzský režisér Nicolas Vanier dal v roce 2013 příběhu filmovou verzi a opět do něj pozval i Mehdiho – tentokrát však ztvárňuje roli svérázného horala. Nový příběh, natočený chronologicky od léta do zimy, se také (jako seriál) odehrává v překrásném prostředí Savojských Alp a záběry přírody pořízené kamerou Erica Guicharda patří k tomu, co filmu dodává na lesku a přitažlivosti.  

Děj je poněkud jiný, ale nevadí, zvlášť když zhruba v jeho polovině zazní známá (a dospělými diváky samozřejmě očekávaná) melodie

Z dostupných informací lze zjistit, že režisér věnoval velkou péči výběru představitele hlavní dětské role, jímž se stal Félix Bossuet. Ucházel se o ni neuvěřitelný počet 2400 chlapců a z nich se do užšího výběru podle fotografií dostalo dvě stě. Následovaly kamerové zkoušky, aby ve finále zbylo dvanáct kluků, s kterými režisér odjel do své horské chaty, kde chová tažné psy, a pozoroval, jak jednotliví chlapci se zvířaty vycházejí. Félixovou hlavní parťačkou při natáčení byla fenka Garfield, vybraná ze stovky psů, za níž v jednotlivých scénách zaskakovaly dvě dublérky.  

Pro leckteré z dnešních dětí může být tento film o velkém přátelství malého chlapce a bílého psa žijících uprostřed nádherné přírody vítanou změnou od akčních příběhů plných násilí, bitek a řevu. Pro nás odrostlejší je to nostalgicky-romantická vzpomínka na naše dětství, kterých určitě není nikdy dost.  

Reklama

Výběr článků

Načítám