Hlavní obsah

Příběh komety blížící se ke Slunci nabídne 3D Planetárium v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První 3D Planetárium v České republice, které od 4. listopadu provozuje plzeňské science center Techmania, nabídne ve třech termínech promítání speciálního skriptu věnovaného kometě ISON.

Foto: Techmania Science Center (ESA)

Možnost rychle reagovat na aktuální astronomické jevy mají odborníci z Techmanie díky americké společnosti Sky-Skan.

Článek

Před rokem ještě zcela neznámé těleso se aktuálně nejvíce přibližuje ke Slunci. Díky využití americké technologie Sky-Skan dokáže 3D Planetárium např. flexibilně vysvětlit, co se s kometou momentálně děje.

"Již v pátek 29. listopadu poprvé představíme nový skript z dílny amerických astronomů, který reaguje na aktuální dění v naší sluneční soustavě. Návštěvníky seznámíme s poutavým příběhem komety ISON, o níž se soudí, že by mohla být kometou století a jež se právě v těchto dnech přibližuje ke slunečnímu povrchu," uvedl Tomáš Meiser, hlavní astronom nového 3D Planetária.

Možnost rychle reagovat na aktuální astronomické jevy mají odborníci z Techmanie díky americké společnosti Sky-Skan, jejíž promítací technologie je jádrem prvního 3D Planetária v Česku. Právě Sky-Skan totiž vyrobil skript, který chování komety představuje, a uvolnil jej pro nemnohá světová 3D planetária, včetně toho českého.

Techmania americký skript adaptovala pro program ve 3D Planetáriu a nabízí jej zcela mimořádně ve 3 projekcích v rámci výjimečně rozšířené otevírací doby, a to ve dnech 29. listopadu, 6. a 8. prosince vždy od 18.00 hodin.

"Rádi bychom skript adaptovali na skutečný film a kromě 2D jej našim návštěvníkům nabídli i ve 3D, to by si ovšem vyžádalo týdny práce, během nichž by kometa ISON ztratila na své aktuálnosti," doplnil Tomáš Meiser s tím, že diváci skriptu o nic důležitého nepřijdou: dozvědí se např. kde a kdy kometu pozorovat, zjistí, odkud se komety vůbec berou a zda se k nám ISON ještě někdy vrátí.

Vlastní dvacetiminutový skript s živým komentářem doplní 2D projekce filmu Život: vesmírný příběh, jenž téma komet volně rozšiřuje a věnuje se vzniku života ve vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám