Hlavní obsah

Při unikátním šermířském turnaji v Brně se bude bojovat bez rytířské zbroje

Novinky, Lucie Kolischová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šermíři z celé republiky se v sobotu 19. listopadu sjedou do Brna, kde v tělocvičně základní školy Herčíkova poměří své síly. V turnaji s názvem Blossfechten budou bojovat s jedenapůlručními meči, rytířskou zbroj ale tentokrát nechají doma.

Foto: Šermířský spolek URSI, o.s.

Znak pořádajícího Šermířského spolku URSI.

Článek

„Blossfechten znamená holý šerm. Jde tedy o boj beze zbroje se speciálně upraveným mečem, který je ztupený a pružný. Účastníci proto budou bojovat chráněni jen prošívanými vestami, maskou a ochrannými rukavicemi,“ uvedl předseda pořádajícího spolku URSI Daniel Šobáň.

Vážných úrazů se ale neobává. „Na turnaj nejezdí žádní nováčci. Ví, jak zacházet s mečem a jak se krýt. Na korektní boj dohlíží rozhodčí a na místě bude i zkušený zdravotník,“ doplnil organizátor.

Turnaj se od běžného šermu, který návštěvníci mohou vidět na hradech a zámcích, liší hlavně provedením. „U scénického šermu, ačkoli může vypadat jakkoli tvrdě, se vždy jedná jen o divadlo. Blossfechten je bojové umění,“ popsal Šobáň .

Brněnský turnaj Blossfechten se uskuteční už podruhé a je to jediný šermířský turnaj svého druhu v České republice. Myšlenka jeho pořádání vznikla v šermířské škole Arma Ferre, kde byl hlavním aktérem nápadu Jan Hýžďal ve spolupráci s Šermířským spolkem URSI z Brna. Členové URSI turnaj spolupořádali i v Polsku, kde se setkal s velkým ohlasem šermířů i diváků.

Na prvním ročníku soutěžilo 13 zkušených šermířů a přišlo se podívat přibližně 60 diváků. Do letošního turnaje jsou přihlášené celé dvě desítky soutěžících z Česka i Slovenska.

Jednotlivé zápasy jsou bodované podle zásahů do protivníka, kde za ultimátní (= smrtelný) úder jsou 3 body a za standartní (= nevyřadí bojovníka z boje) je 1 bod. Vyhrává šermíř, který nasbírá 12 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám