Hlavní obsah

Při Kaštánkohraní si děti pochutnají na bramborách pečených v popelu

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé děti z města neznají podzimní dobrotu z polí, brambory pečené v popelu. I na ty přijde řada v sobotu 18. října při Kaštánkohraní ve Stránském na Rýmařovsku.

Foto: Stanislav Juga

Kdekdo se pro kaštany rád skloní, aby je sebral ze země. Říká se, že nosit kaštany v kapse prospívá našemu zdraví.

Článek

Sdružení Nedění škola řemesel pracuje na ekologické farmě ve Stránském, jen několik kilometrů od hradu Sovince. Farmu provozují manželé Křenkovi. Jenže "nedělní škola" už dávno není jen nedělní záležitostí. Stává se, že se sem vypraví i na několik dnů třeba skupiny studentů ze zahraničí, nebo rodiny s malými dětmi.

Málokde můžete tak zblízka pozorovat a také si vyzkoušet, jak se zpracovává ovčí vlna až po finální výrobek, jak se z kravského mléka připravují sýry, jak se zadělává na poctivý domácí chléb nebo jak se peče v tradiční peci.

Kromě toho Křenkovi pořádají zajímavé akce, třeba právě Kaštánkohraní. To začne v sobotu odpoledne v 15 hodin a je tradiční oslavou podzimu. Zájemce na ně rodina Křenkových zve už od roku 2007.

„Každý, kdo za námi přijede, dostane přírodní materiály, z nichž si může pod naším vedením vyrobit podzimní dekoraci. Ta pak bude zdobit jeho domov,“ uvedla Vlaďka Křenková.

Pro děti chystají organizátoři akce soutěže a hry, jejich hlavní součástí jsou právě kaštany a tolik oblíbená výroba kaštanových zvířátek. Za píli a nápaditost dostanou děvčátka a kluci sladké odměny.

„Letos poprvé budou návštěvníci tvořit společně velkou mandalu z přírodních materiálů. Ta bude ozdobou Nedělní školy řemesel, abychom si ten podzim zpříjemnili a užili si dosytosti jeho barev. Na tvorbě mandaly se mohou podílet celé rodiny, děti, rodiče, prarodiče. Akci uzavře společný táborák. Nejprve se budou opékat špekáčky a nakonec, jak to na podzim bývalo tradicí, budeme péci brambory v popelu,“ zve Vladimíra.

Pokud se do Stránského vydáte, určitě si tady prohlédněte funkční modely vodních strojů, třeba mlýna. A zajděte se podívat na pastvinu nebo do chléva za zdejšími zvířaty. Třeba za teletem Valentýnou. Je úžasné – takřka celé černé, na bocích má bílá srdíčka. Proto ji domácí pojmenovali Valentýnou. Mají tady ještě krávu Evelínu a koníky, kteří už nepracují, jen tady dožívají v klidu stáří.

Ještě vám na Křenkovy něco prozradím. S dalšími chovateli v zemi se starají o zachování valašských ovcí jako druhu. Z letošní výstavy si odvezli ocenění pro nejkrásnější valašskou ovci, z výstavy psů pak ocenění pro nejhezčí štěně briarda. A pořád mají plnou hlavu plánů. Na farmu nedávno pořídili stařičký tkalcovský stav, aby mohli zájemcům předvádět další tradiční řemeslo. A na příští rok si dali za cíl postavit naučnou stezku k ovečkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám