Hlavní obsah

Při dětském dni získají děti na Mníšku rytířský glejt, zašermují si i zatočí flašinetem

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 29. května se v zahradě zámku Mníšku pod Brdy odehraje dětský den pro budoucí rytíře a rytířky. Den plný her a soutěží vypukne v 11 hodin a bude doplněn i speciálními prohlídkami zámku.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

„Dětský den je naší letošní novinkou, i my na Mníšku si jím připomeneme osobu letošního jubilanta, císaře Karla IV.,” říká kastelánka zámku Jana Digrinová. Děti se během dne pokusí splnit několik úkolů, aby si vysloužily rytířský glejt a představily si život rytíře v době Lucemburků na českém trůnu.

I mníšecký zámek je spojen se jménem Karla IV. „První písemné zmínky o Mníšku totiž pocházejí z Karlova zákoníku Majestas Carolina,” doplňuje kastelánka. „Za jeho panování tu stál strážní hrádek, který hlídal kupeckou stezku vedoucí do Prahy.”

Co všechno bude na programu? Děti si zastřílí z kuší, zašermují mečem, vyzkouší zbroj, předvedou své společenské vychování, dokonce si zatočí flašinetem, uvidí rytířské klání, uslyší povídání o historických zbraních, zasoutěží si a zažijí mnoho zábavy.

Připraveno bude také tržiště, výtvarný ateliér, Kouzelné sklepení i speciální prohlídky zámku pro rodiny s dětmi. V reprezentačních salónech se budou konat Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou, v soukromých ložnicích Pohádkové prohlídky o zámeckých strašidýlcích. Program v zahradě se koná od 11 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám