Hlavní obsah

Přerovští zastupitelé se zajímají, jak v Brně třídí a likvidují odpad

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé, úředníci a členové komise životního prostředí města Přerova navštívili v úterý 5. června brněnskou společnost SAKO, která se věnuje svozu, třídění a energetickému využití odpadů. Exkurzi pořádal Olomoucký kraj v rámci kampaně na podporu Integrovaného systému nakládání s odpady.

Foto: Jiří Šafránek

Zástupci města Přerova ve společnosti SAKO Brno, a.s.

Článek

Akce se účastnil také starosta Mohelnice – města, o němž se společně s Přerovem mluví jako o možném adeptu na výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu v Olomouckém kraji.  Na území České republiky jsou v současné době jen tři zařízení na energetické využití odpadu a další se připravují. Skládkování komunálního odpadu je totiž stále dražší a navíc bude v ČR od roku 2025 zcela zakázáno.

I když zatím nebylo rozhodnuto, kde bude zařízení na energetické využití odpadu stát, zastupitelé z Přerova se o tuto problematiku důkladně zajímají. „Každopádně v případě, že by zařízení pro energetické využití odpadu mělo být doopravdy v Přerově, budeme chtít, aby se lidé k jeho stavbě svobodně vyjádřili. Teď je pro nás důležité, co řekne studie proveditelnosti, která bude hotová do podzimu,“ zdůraznil na exkurzi radní Michal Zácha. 

„Celý systém je evidentně pod kontrolou odborníků. Bylo nám řečeno, že hned při vstupu do zařízení projde každý náklad radiační ochranou – detekční systém by tedy hned odhalil zdroje ionizujícího záření přivážené s odpadem. Navíc každý kotel je podle vyjádření brněnských specialistů konstruován tak, že na něj navazuje samostatný pětistupňový systém čištění spalin,“ podotkl radní Václav Zatloukal.

Součástí brněnského zařízení je i dotřiďovací linka separovaného odpadu s kapacitou 10 000 tun zpracovaného odpadu za rok. Třídí se zde směsný papír na lepenku, noviny, časopisy a také PET lahve podle barev, nápojové kartony a hliníkové plechovky. Dotříděný odpad se lisuje a váže do balíků, které jsou prodávány do zpracovatelských závodů k recyklaci.

Brněnské zařízení na energetické využití odpadů SAKO zpracuje ročně 224 000 tun komunálního odpadu a mimo druhotných surovin vyprodukuje 850 000 GJ tepla a 75 000 MWh elektrické energie, čímž ušetří 38 až 66 000 tun fosilních paliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám