Hlavní obsah

Přerovský region se představí na výstavě starých pohlednic

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S unikátní sbírkou starých pohlednic přerovského regionu se mohou od 18. ledna do 11. března seznámit návštěvníci městské galerie. Galerii je ze své sbírky zapůjčil Břetislav Passinger, jehož pohlednice galerie představila již v loňském roce. Vernisáž se uskuteční ve středu 18. ledna v 17 hodin.

Foto: Břetislav Passinger
Článek

Pět set pohlednic, členěných podle mikroregionů, umožní návštěvníkům seznámit se s historií regionu. Své místo tak na výstavě budou mít poštovní karty z Přerovska, Lipnicka, Hranicka, Potštátska, Kojetínska i Tovačovska. 

"Nemá význam skládat pohlednice jen do šuplíku, ať se moje sbírka zveřejní, rád umožním lidem nahlédnout do jejich minulosti," řekl k výstavě sběratel Břetislav Passinger, který je spoluautorem publikace Pobečví v proměnách času II. 

Sehnat stará zobrazení vesnic je podle něj hodně obtížné. Některé z pohlednic, ačkoli zachycují blízké obce, se mu vrátily ze vzdáleného zahraničí. „Sběratelé o mně vědí a shánějí mi pohledy z daleka. Například z Louisiany nebo z Vladivostoku. Jsou to kousky, o kterých si troufám říci, že je nikdo jiný nemá,“ konstatoval Passinger.

Svou jedinečnou kolekci sběratel galerii zapůjčil bezplatně stejně jako vloni, kdy stěny galerie pokryly pohledy na starý Přerov. Výstavu si tehdy přišly prohlédnout téměř tři tisíce návštěvníků, proto se ke spolupráci s galerií sběratel rozhodl.

Součástí  letošní výstavy bude i promítání DVD s tisícovkou pohlednic, expozice místopisných publikací a chybět nebudou ani staré mapy částí bývalého přerovského okresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám