Hlavní obsah

Překročení nejvyšší povolené rychlosti vás od srpna může stát i sto korun

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již za několik dní, konkrétně od 1. srpna, se na českých silnicích změní mnoho důležitých předpisů, které by měly zajímat nejen řidiče v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek

Značka - Měření rychlosti, nebude od srpna potřeba.

Článek

První a nejcitelnějším změnou, kterou pocítí hlavně řidiči v hlavním městě, je zrušení přenosných dopravních značek Měření rychlosti, které používá Městská policie.

Značky, které strážníci museli používat při každém měření rychlosti a to ve dvojím provedení, začátek a konec měření, od srpna již používat nemusejí. Již bude stačit domluvit se na místech měření se státní policii.

Pevně stanovená pokuta 1000 Kč se ruší

Na toto se vztahuje další podstatná změna. Podle nynějších pravidel lze za překročení nejvyšší povolené rychlosti do 20 km v obci a do 30 km mimo obec, uložit blokovou pokutu 1000 Kč a při překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci o více než 20 km a mimo obec o více než 30 km uložit blokovou pokutu 2500 Kč.  

Novelizací silničního zákona se do tohoto paragrafu vkládá slovo - do. „Za rychlost bude možné udělit v blokovém řízení pokutu do 1000 Kč,“ sdělil k prvnímu jmenovanému příkladu Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Z uvedeného vyplývá, že řidič jedoucí v obci rychlostí 65 km/h, kterého policie změří, mu může uložit blokovou pokutu 100 – 1000 Kč. Domluvu, za přestupky spáchané překročením rychlosti, nebude možné uložit.

“Ano, podle tohoto ustanovení nelze přestupek vyřešit jinak než způsobem stanovenými zákonnými normami. Tzn., že domluva v tomto případě opravdu není možná,“ dodal Novák.

Znak O1 se mění

Ruší se také znak O1, kterým se prokazovali osoby tělesně postižené. Od srpna se už jejich průkaz bude jmenovat - Parkovací průkaz označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou. Dopravní značky, označující parkování invalidů, se měnit zatím nebudou.

„V tuto chvíli zatím není potřeba měnit dopravní značení, jedná se pouze o právní úpravu v souladu s evropskou legislativou,“ řekl Martin Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám