Hlavní obsah

Předpremiéra digitalizovaného filmu Dobrý voják Švejk zamíří v sobotu do Kralup

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 16. dubna se v Kralupech nad Vltavou, které jsou zmíněny v celosvětově známém Haškově románu hned sedmkrát, uskuteční slavnostní předpremiéra zcela nově digitalizovaného protiválečného snímku Dobrý voják Švejk z roku 1956.

Foto: Archiv NFA

Kralupská socha Josefa Švejka by v brzké budoucnosti měla mít podobu mladého Rudolfa Hrušínského.

Článek

Hodinu před samotnou projekcí proběhne před KD Vltava patřičně mohutná švejkovská upoutávka. Od páté odpolední bude totiž před kinem fungovat vojenský stan včetně polní kuchyně s výdejem toho pravého černého válečného čaje, o což se postarají zdejší aktivní členové kralupského švejkovského spolku v replikách dobře padnoucích rakousko-uherských polních uniforem.

V předsálí kina budou znít staropražské písničky v podání „Sester paní Müllerové“ alias místního „Senior Minichóru“ za doprovodu harmonikářského dua PF i tklivých tónů houslí Jiřího Zymáka. Samotná projekce 105 minut dlouhého filmu začne úderem 18. hodiny.

Do Kralup dorazí jak zástupci českého Národního filmového archivu, tak i přední čeští švejkologové z nedaleké Prahy i Olomouce, jakož i jejich kolegové z Polska. Nebude prý chybět ani vnuk spisovatele Jaroslava Haška Richard Hašek.

Digitalizace letos 60 let starého filmu původně natočeného na východoněmecký Agfacolor (později přejmenovaný na Orwo) vyšla na zhruba 2 milióny Kč. Digitalizaci v maximálním rozlišení prostřednictvím EHP fondů podpořil Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Samotnou digitalizaci fyzicky provedlo maďarské studio Nemzeti Filmalap, vítěz otevřené mezinárodní soutěže.

Dobrý voják Švejk byl digitalizován hned v první várce českých filmových trvalek, na o rok mladším filmu s názvem Poslušně hlásím se prý již rovněž pracuje.

První tuzemská socha Švejka byla odhalena v létě 2014 v jihočeské Putimi, a to jako již čtrnáctá socha Švejka na světě. I Kralupy budou záhy mít svoji Švejkovu sochu, a to u kralupské spořitelny, odkud bude na lavičce sedící Švejk držet levou rukou svého stájového pinče a hledět šikmo přes Palackého náměstí směrem k nedaleké místní drogerii, kteroužto zde ještě před vznikem Československa provozoval pozdější účetní šikovatel Vaněk ve filmu ztvárněný Josefem Hlinomazem.

Převážně kralupské občanstvo a podnikatelstvo již mezi sebou dokázalo vybrat přes půl miliónu korun, a tak kralupští radní počátkem letošního dubna rozhodli o zhotoviteli Švejkovy lavičkové sochy. Bude jím přední český sochař Albert Králíček z Nové Paky, který má za sebou již celou řadu úspěšných realizací lidských postav včetně vskutku důkladně propracovaných obličejových částí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám