Hlavní obsah

Přednáška zve do nacistického protileteckého krytu

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metodické centrum moderní architektury sídlící v areálu brněnské vily Stiassni zve na přednášku Pavla Palečka, která posluchače zavede do utajovaných podzemních prostor, vytesaných do skály pod Špilberkem. Válečný protiletecký kryt si asi jen málokdo spojí s architekturou 20. století.

Foto: Petr Svoboda
Článek

Přednáška věnovaná bunkru přístupném z brněnské Husovy ulice je poslední z cyklu Nový život v moderní architektuře. Stejně jako předchozí příspěvky představí nejen samotnou stavbu, ale také její současné využití a nutné adaptace na návštěvnický provoz. Systémem chodeb bude provázet osoba nejpovolanější – PhDr. Pavel Paleček, který je ředitelem obecně prospěšné společnosti Americký fond, jež bunkr v současnosti provozuje.

Dějiny stavby se začaly psát v průběhu druhé světové války, kdy ještě rozestavěný protiletecký kryt sloužil wehrmachtu i k ochraně civilních obyvatel. Krátké období roku 1947, kdy stavba sloužila jako prestižní vinotéka, vystřídala pečlivě utajovaná přestavba na atomový bunkr. Ten nesl krycí označení 10-Z a byl určen především pro místní komunistickou nomenklaturu a velení civilní obrany. Celková využitelná plocha činí neuvěřitelných 1500 metrů čtverečních, unikátem je dochované technologické vybavení.

Přednáška věnovaná historii i současnosti stavby se koná v úterý 12. dubna od 17 hodin v nové budově Metodického centra moderní architektury v Brně, vstup z Preslovy ulice. Vstup volný. Součástí akce není prohlídka vily Stiassni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám