Hlavní obsah

Před 45 lety měl premiéru film Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským v hlavní roli

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednou z nejlepších filmových rolí herce Pavla Landovského, který zemřel v pátek 10. října ve věku 78 let, je bezesporu dnes už kultovní komedie režiséra Františka Filipa Utrpení mladého Boháčka. I když svou premiéru měla už před 45 lety, dodnes baví publikum.

Foto: archiv autora

Regina Rázlová, Pavel Landovský a Jorga Kotrbová v komedii Utrpení mladého Boháčka.

Článek

Komedie nese relativně jednoduchou zápletku - paní Boháčková (Stella Zázvorková) má syna Tondu (Pavel Landovský), nenapravitelného starého mládence. Obává se, že se nikdy neožení a ona zůstane na stará kolena bez vnoučat. 

Proto ho tolik honí do ženění, proto za něj odepisuje na inzeráty. Přesto je pak v šoku, když se místo jedné "nevěsty" objeví v domě hned dvě. Zatímco ta první - Janička (Jorga Kotrbová) - přijela na inzerát, tu druhou - Květu (Regina Rázlová) - poznal Tonda náhodou, když ji vzal do auta jako stopařku.

Vynikající herecké výkony podávají všichni protagonisté, kteří navíc v působí v daném prostředí mimořádně autenticky a opravdově. Jsou z nich rázovití venkované jedna báseň - excelentní Pavel Landovský jako vesnický buran, Stella Zázvorková coby ustaraná venkovská máma toužící po babičkovské roli, Jorga Kotrbová v postavě dojičky ze zabláceného kravína... A Regina Rázlová? Ta je zcela ideálním prototypem tehdejší městské dívky.

Ve vedlejších rolích se objevili například Jaroslav Satoranský, Consuela Morávková, Ladislav Křiváček, Iva Hüttnerová, Tomáš Sedláček, Radan Rusev, Jan Kanyza nebo Josef Hlinomaz.

Film, který je ve skutečnosti komedií jako řemen, je postaven na vtipných, lehce absurdních a přitom uvěřitelných situacích a neskutečné řadě hlášek, typických pro dobu, v jaké vznikal. Exteriéry se točily v Praze-Slivenci, Řevnicích a Lochkově.

Autorem námětu byl Eduard Verner, který se spolu s režisérem Františkem Filipem podílel i na scénáři. Za kamerou stál Rudolf Stahl, autory filmové hudby jsou Jiří Malásek a Jiří Bažant.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám