Hlavní obsah

Prdýlky andělíčkům neslepoval – nakreslil slabikář

Novinky, Jan Řehounek

Jistě si vzpomenete na skvělou scénu z filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek na motivy povídek Bohumila Hrabala, v níž Ferdinand Havlík ztvárnil postavu akademického malíře Václava Junka.

Foto: Jan Řehounek

Václav Junek a jeho Slabikář

Článek

„...a paní vedoucí vyšla do slunce a přinesla takový majolikový talíř s andělíčkem, buclatým chlapečkem, talířek ale na dvě půlky. Pane Junek, mistře, řekla, když  tedy nemáte pro mě nějaký obraz, kterej se vám nepovedl, tak prosím vás, nemohl byste mi spravit tady toho přelomenýho andělíčka, slepit tu prdýlku? A nastavovala před oči pana Junka rozbitou mělkou mísu, ale panu Junkovi se zatmělo v očích a zakřičel a odtahoval se. Ale já jsem vám řekl, že žádný nepovedený obrazy nedělám! a navíc, já žádný rozbitý prdýlky andělíčkům neslepuju.”

Postava malíře v povídce Čekání na chleba byla autentická. Václav Junek měl v Kersku skutečně chatu – na břehu Labe. Jeho syn Václav Junek mladší v knize Bronislava Kuby Slavnosti sněženek – lidské osudy a odhalená tajemství v Hrabalově Kersku k tomu říká:

„Táta Kersko miloval, byl tam doma a šťastný. Byl to jeho svět a už od konce zimy to s ním v Praze nebývalo k vydržení.“

A ten slabikář skutečně vybavil ilustracemi, stejně jako řadu dalších knížek, například Rychlé šípy.

Nyní, na celé prázdniny, se Mistr Junek do Kerska vrací. Lesní ateliér Kuba v Kersku totiž připravil výstavu z jeho pozůstalosti s názvem Nakreslil jsem slabikář!. Slavnostní vernisáž proběhne v sobotu 1. července ve 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám