Hlavní obsah

Pražský závod Běžím s AVL má nový rekord, postaral se o něj David Kučera

Novinky, Eva Fryšarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sto padesát běžců se postavilo na trať desetikilometrového závodu Běžím s AVL, který se konal v sobotu v pražském parku Ladronka. Nejrychleji trať zdolal třiadvacetiletý David Kučera, který cílovou pásku proťal v čase 31:24,60 min.

Foto: Yan Renelt

David Kučera podal životní výkon, proto ho musí prohlédnout Zdravotní klaun

Článek

David Kučera nejenže vylepšil traťový rekord z loňského ročníku, jehož je rovněž tvůrcem, zároveň si vylepšil svůj osobní rekord. Kučera, který se zaměřuje spíš na kratší tratě, nechal tehdy za sebou deset kilometrů za 32:53,4.

„V mém běžeckém životě to byl moc hezký sportovní moment. Byla to první desítka, kterou jsem opravdu dokázal běžet na vysoké úrovni bez toho, abych se výrazně trápil. I proto přišlo pro mě až trošku nečekaně výrazné zlepšení,“ popsal David Kučera, který dorazil na pražský Běžím s AVL z Liberce.

„Je opravdu super zaběhnout si tak velký osobák. Jsem zvyklý posouvat svá maxima na dráze jen po vteřinách, někdy ani to ne, a teď když je to bez pár desetin o minutu a půl, tak ta radost je opravdu velká,“ dodal.

Přesto za svůj největší letošní úspěch považuje druhé místo z mistrovství České republiky v krosu.

Letos má naběháno až těžko uvěřitelných tři tisíce šest set kilometrů. V sezóně vyběhne zhruba šestkrát týdně, během zimní přípravy i devět až desetkrát za týden.

„Pro výkon je ovšem důležitější kvalita. Za nastavení správné přípravy vděčím svému libereckému trenérovi Jirkovi,“ říká vítěz Běžím s AVL 2014 s tím, že svůj sobotní výkon bere jako pozitivní signál do dalších let, kdy se nemusí bát delších tratí. Příští rok na podzim by znovu rád ochutnal kouzlo půlmaratónu.

Běžce rozhýbal fitness trenér David Huf

Svůj úspěch z loňska si zopakovala také Bára Jíšová, nejrychlejší žena závodu, s časem 36:51,90 min. Celkově doběhla čtvrtá a také ona si vylepšila svůj loňský čas, a to dokonce o téměř čtyři minuty.

Stříbrná žena Michaela Bašná ztrácela na Jíšovou celých 6 a půl minuty.

Desetikilometrovou trať se rozhodli pokořit také ambasadoři běhu s AVL mistr ČR v plážovém volejbale Martin Tichý (51:13,20) a volejbalový reprezentant Jiří Popelka (55:06,80).

Soutěžnímu běhu předcházel rodinný běh na 4,2 kilometru, na který se vydalo sedmasedmdesát dospělých i malých účastníků, přičemž nechyběly ani děti v kočárcích. Na trati se s nimi objevil fitness trenér David Huf, který doprovázel svého sedmiletého syna.

Huf, který je mistr Evropy a mistr světa ve sportovním aerobiku, všechny závodníky před startem obou běhů rozhýbal a rozehřál. „Je chyba stoupnout si na start za studena. Před každým pohybem, běh nevyjímaje, je tělo potřeba připravit,“ říká David Huf.

Po celé dopoledne panovala na Ladronce pohodová atmosféra.

„Z pohledu běžce je důležitá i pozitivní a uvolněná nálada, která pomáhá neřešit tolik výkon, ale o to právě pak může být ve výsledku lepší. Na Běžím s AVL rozhodně nechyběla, a i proto jsem si závod moc užil,“ uvedl vítěz desetikilometrového závodu David Kučera.

O pohodu se postarali mimo jiné klauni z neziskové organizace Zdravotní klaun, jíž Běžím s AVL věnuje částku 1680 korun. Každý běžec totiž přispěl Zdravotnímu klaunovi jednou korunou z každého kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám