Hlavní obsah

Pražský koncert klávesisty legendárních Deep Purple se blíží

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den po vystoupení ve Zlíně zavítá na druhý tuzemský koncert, pořádaný 20. března v pražském klubu Nová Chmelnice, vynikající hudebník Don Airey s kapelou. Oproti nedávnému křehkému sólovému koncertu klávesisty Ricka Wakemana to bude opět rocková smršť hutné, barvité a dynamické hudby.

Foto: archiv

Don a jeho sada kláves

Článek

Nejen stálice rockových encyklopedií a oblíbenci miliónů posluchačů po celém světě, jako jsou Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, Gary Moore a další jsou jména spjatá s Donem Aireym, virtuózním hráčem i skladatelem, osobností sálající přes svoji genialitu pohodou a skromností.

Don Airey přijíždí prakticky přesně po roce - loni se pražskému publiku tento famózní hráč představil 21. března, letos termín koncertu v rámci nového turné Celebrating 40 Years In Classic Rock Tour 2015 připadl na zmíněné datum 20. března.

V podpůrné kapele opět nechybí tři z jeho spoluhráčů, které bylo možno vidět a slyšet loni - Carl Sentence u mikrofonu coby sólový zpěvák (Krokus, Geezer Butler Project), Darrin Mooney (Gary Moore, Primal Scream) za bicími a baskytarista Lawrence Cottle (Sting, Cher, Black Sabbath, Eric Clapton...). „Nováčkem“ v této partě protřelých muzikantů bude pouze kytarista Simon McBride z irské kapely Sweet Savage.

Vzhledem k působení Aireyho v předních kapelách rockové historie, lze pochopitelně očekávat obdobnou koncepci show jako před rokem - tedy kromě prezentace vlastní tvorby i citace klasických témat hudby zvané vážná, stejně jako ohlédnutí za kapelami, kde Don hrál. Čili zazní dozajista pár skladeb z repertoáru Rainbow, Gary Moora a snad i Deep Purple, kde souběžně po dobrých deset let odehrává monstrózní koncerty pro desetitisíce fanoušků.

Libozvučná hudební magie bílých a černých klapek samozřejmě nabídne i nejzásadnější zvuky a barvy, používané v rocku a jazz rocku, tedy Hammond organ a syntezátor páně Mooga, a to v prostředí, kdy je muzikanty možno spatřit oproti halám a stadionům opravdu tváří v tvář.

Koncert začíná ve 20 hodin v klubu Nová Chmelnice. Více informací u pořádající agentury Ozzy a Potkan, která chystá na jaro také do Prahy další očekávaný návrat - pro změnu velikána rockové kytary Michaela Schenkera.

Reklama

Výběr článků

Načítám