Hlavní obsah

Pražské centrum ožije zvukem starých flašinetů

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum Prahy bude opět po roce hostit mezinárodní flašinetářský festival. Sběratelé starých flašinetů z celé Evropy předvedou své kousky hned při několika příležitostech.

Foto: České muzeum hudby

Flašinetář na Kampě

Článek

Malé, velké, ozdobené, ale i úplně jednoduché - flašinety můžou vypadat a také znít různě. Nástroj původem zřejmě z Orientu býval kdysi nedílnou součástí českých ulic, dnes už je to spíš vzácnost.

Připomenout jeho tradici se snaží i mezinárodní festival Flašinet žije!, který začne 9. srpna v Praze. Na programu jsou tři vystoupení. První od 10 hodin na Kampě, další ve 14 hodin v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a poslední v 19 hodin v Českém muzeu hudby.

Ve skříňce klasického flašinetu je dřevěný válec, který má v sobě hřebíčky, které otvírají přívody vzduchu k píšťalám. Při točení klikou se zároveň do skříňky čerpá vzduch. Novější typy již hrají delší skladby s papírového perforovaného pásu nebo mohou být píšťaly ovládány i elektronicky.

Flašinety byly i v době největší obliby drahé. Ti, kdo na ně hráli, si je často pronajímali - třeba od domovských obcí, které se tak snažily zajistit alespoň nějaký výdělek pro invalidy nebo válečné veterány. 

Nechat se okouzlit zvukem flašinetu mohou zájemci v rámci festivalu nejen v Praze, ale v dalších dnech i v Liberci, Velkých Losinách nebo Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám