Hlavní obsah

Prázdninový tip: Poličské muzeum nabízí pohádku nebo tvoření technikou Pet-art

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už máte program na jarní prázdniny? Přijďte se podívat do muzea v Poličce. Připraveno je hravé odpoledne. Děti se mohou těšit na pohádku O nezbedných kůzlátkách a vyzkoušet si moderní a stále více oblíbenou techniku Pet-art. Věku se meze nekladou, přijít může každý, kdo bude mít chuť.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

V poličském muzeu budete moci popustit uzdu své kreativitě i fantazii, a také se pobavit u pohádky. Vyrábět se bude gotický pohár výtvarnou technikou pet-art, kterou zvládnou i ti nejmenší.

„Obyčejná petka. Pro většinu lidí produkt s nízkou životností, který se záhy stane neekologickým odpadem a jenž je v dnešní době všude kolem nás. Nelze se tomu vyhnout, plasty je zahlcen celý svět. Že se jedná sice o praktickou, ale rozhodně ne ekologickou záležitost, ví asi každý. Díky tomu se spousta lidí aktivně zabývá recyklací tohoto materiálu a jedním z krásných způsobů, jak na to, je vytvářet z pet lahví umění, tzv. Pet-art,” říká nadšeně kurátorka akce Mgr. Simona Valachová. „Mimo jiné je dílna přímo v prostoru hravé výstavy Jeden den ve středověku, takže o inspiraci návštěvníci nebudou mít nouzi,“ dodává.

Odpoledne následně zpestří pohádka O nezbedných kůzlátkách v podání místního divadla Jójo. „A o čem naše pohádka bude? O kůzlátkách? O vlkovi? O řemeslech, kdo, kde a s čím pracuje? Že ji znáte? Inu, kdo ví. Kdo by se bál vlka Plka? Tam kam nemá, čenich strká! Pět kůzlátek kozy Józy že jsou hodné dětičky? Neposluchy a rošťáci – věřte tomu lidičky,“ recituje tajemství příběhu Jana Melíková z Divadélka Jójo.

Akce se koná ve středu 6. února od 13.00 do 16.00 hodin v Centru Bohuslava Martinů v Poličce. Dílna bude otevřená od 13.00 do 14.15 hodin, představení divadélka začíná ve 14.30 hod. Vstupné je 50 Kč. Součástí ceny je divadélko, materiál na výtvarnou dílnu a prohlídka interaktivní výstavy o tom, jak se žilo na hradě, v podhradí i na bitevním poli.

Chcete prožít onen jeden den ve středověku? Navštivte již zmíněnou výstavu, kde si můžete vše sami vyzkoušet, osahat a očichat. Čeká vás „den“ plný zajímavých aktivit od ranního oblékání až po večerní modlitbu. Děti i hraví dospělí se mohou obléknout do gotického oděvu nebo kroužkované košile, ozdobí se čelenkou se závojem nebo nasadí rytířskou přilbu, potěžkají meče a bijáky, přičichnou si k dobové voňavce a zjistí, jak „voněla“ středověká ulička.

„Ač by se mohlo zdát, že je to vše, není tomu tak. Děti si mohou také zahrát na zakladatele měst, stát se písařem ve skriptoriu, vyzkoušet si pečetění a náročnou práci iluminátora, vytvořit vlastní mozaiku ve vitrážovém okně, nasednout na koně nebo si zazpívat chvalozpěv s ponocným. A samozřejmě se dozví mnoho zajímavostí z každodenního života ve středověkém městě,“ dodala Mgr Simona Valachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám