Hlavní obsah

Pražané budou blokovat Spořilovskou spojku kvůli nedostavěnému okruhu

Novinky, Jana Růžičková

Podle zástupců sdružení SOS Spořilov již celých 6 let trvá protiprávní situace, kdy dvouproudá místní sídlištní komunikace Spořilovská funguje jako Pražský okruh bez kolaudace a bez EIA.

Foto: Jana Růžičková

Kamiony na malé místní komunikaci v centru Spořilova.

Článek

Tisíce kamionů ohrožují denně životy a zdraví 14 tisíc obyvatel Spořilova a statisíců dalších Pražanů i Středočechů. Na protest proti tomuto bezpráví se ve středu 14. září v 17 hodin bude konat pochod od horního vjezdu na Spořilovskou spojku u Senohrabské ulice směrem k dolnímu vjezdu z ulice Na Chodovci, který bude trvat 20 minut.

Blokádu organizuje Občanské sdružení SOS Spořilov a Iniciativa za dokončení Pražského okruhu - Stop kamionům a  proběhne za podpory náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka.

Podle organizátorů je dopravní situace na Spořilově a v celém jihovýchodním segmentu Prahy kvůli nedostavěnému Pražského okruhu neúnosná. Na Spořilovské spojce se uprostřed nejhustší zástavby tvoří kolony popojíždějících kamionů a těžký tranzit v současnosti dokonce běžně jezdí i po malých místních komunikacích v centru Spořilova, kde ještě více ohrožuje ostatní řidiče i chodce.

Kolony tranzitních kamionů se tvoří i na dálnici D1 v oblasti Jižního Města, na Jižní spojce a Štěrboholské radiále a dalších pražských komunikacích. Praha se kvůli překročené kapacitě komunikací stala parkovištěm kamionů z celé Evropy.  

Organizátoři se domnívají, že rezidenti i řidiči mají jako daňoví poplatníci právo na plynulou a bezpečnou jízdu a zdravé životní prostředí. Protest směřuje proti velké nehodovosti za účasti kamionů s těžkými následky na zdraví a ohrožení veřejného zdraví v důsledku extrémních emisí, hluku a vibrací. Důsledkem jsou velké ekonomické a celospolečenské ztráty.  

Na akci jsou pozváni např. ministr dopravy Dan Ťok, hlavní hygienička Eva Gottvaldová, primátorka Adriana Krnáčová, senátorka Eva Syková, poslanec František Laudát, starosta MČ Praha 4 Petr Štěpánek a další zastupitelé Prahy 4 a magistrátu.

Organizátoři blokády se budou ptát, zda je vhodné bez dokončené dopravní infrastruktury pouštět celoevropský těžký tranzit do naší republiky, Prahy a především centra sídliště a jaká opatření odpovědní učiní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám