Hlavní obsah

Přátele slavného ilustrátora Babičky představuje nová výstava v Památníku Adolfa Kašpara

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesátému výročí úmrtí malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara je věnována nová výstava v jeho loštickém památníku. Připomene jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarníků 20. století a zavede návštěvníky do časů, kdy přátelství ještě mělo svou váhu.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Přátelé Adolfa Kašpara.

Článek

„Adolf Kašpar byl velmi citlivý a nesmělý člověk. Stál nejraději mimo společenský kruh a jen skromně přihlížel. Sám sebe totiž nepovažoval za rovnocenného partnera umělců, kteří tvořili volně, protože těžištěm jeho tvorby byla především ilustrace. Přátel mnoho neměl, o to pevnější a trvalejší přátelství to byla,“ uvedla Pavlína Janíčková, historička Vlastivědného muzea v Šumperku. 

Výstava Přátelé Adolfa Kašpara zahajuje ve středu 7. května vernisáží v 17 hodin. V Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích bude k vidění až do 14. září.

Výkvět soudobé společnosti

Umělecká díla, korespondence, knihy i fotografie připomenou řadu významných osobností 20. století. K blízkým přátelům Adolfa Kašpara patřili malíři Stanislav Lolek, Oldřich Lasák a Hanuš Schwaiger, sochař Julius Pelikán, medailér Josef Šejnost, nakladatel Romuald Promberger, národopisec František Kretz, spisovatel František Táborský i loštický učitel Jaromír Ošťádal.

„Vystavené předměty pocházejí ze sbírek Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích, Vlastivědného muzea v Šumperku i od soukromých sběratelů. Několik exponátů zapůjčilo také Muzeum umění v Olomouci,“ upřesnila Janíčková.

Nadaného umělce až příliš brzy zastavila smrt

Adolfa Kašpara proslavily především ilustrace Babičky Boženy Němcové. Svými díly doprovodil také knihy Jana Nerudy, Aloise Jiráska, Zikmunda Wintera a dalších předních českých autorů. Kromě knižní ilustrace se věnoval tvorbě akvarelů a grafik, olejomalbě i dalším výtvarným technikám.

„V roce 1910, kdy mu bylo 33 let, poprvé navštívil Loštice. Zdejší kraj se mu zalíbil, koupil tu pozemek a nechal si podle vlastního návrhu vystavět dům, který vybavil podle svých představ o účelnosti a pohodlí. Zařídil si v něm ateliér s vyhlídkou do kraje a po dvě desítky let tu s rodinou trávil léto. Právě v tomto domě je dnes jeho památník,“ uvedla Miluše Berková, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.

Loštice manželé Kašparovi opustili v roce 1932, kdy se přestěhovali do valašské Rusavy. Klidný podzim života však osud ilustrátorovi nedopřál. Zemřel 29. června 1934 v necelých 57 letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám